Societat 28/07/2020

Cort adverteix Cursach que si no reconstrueix les cases de Son Cabrer les poden arribar a expropiar

L'empresari de l'oci nocturn n'és el propietari i ja va ser sancionat per haver desprotegit aquests edificis que figuren en el catàleg municipal

Ara Balears
2 min
Les cases de Son Cabrer amb un cartell del gimnàs Megasport, propietat de Bartolomé Cursach

PalmaL'Ajuntament de Palma ha ordenat al propietari de les cases de Son Cabrer, l'empresari de l'oci nocturn Bartolomé Cursach, que presenti com més aviat possible un projecte de reconstrucció de la possessió. La finca ha estat declarada ruïna tècnica i econòmica i això obliga a recuperar l'edifici però n'impedeix la seva demolició, segons ha explicat la regidora de Model de Ciutat a Cort, Neus Truyol. Si el propietari no presenta el projecte, el Consistori obrirà un expedient sancionar que fins i tot podria arribar a l'expropiació de les cases.

Cort va fer una ordre de protecció de les cases fa tres anys i es varen aprovar mesures de protecció que els propietaris no varen impulsar mai. De fet, el Consistori ja va obrir un procés sancionar als propietaris. Truyol ha comentat que la possessió és "víctima" d'un procés de degradació, afegint que la conservació de l'arquitectura tradicional és una "premissa" de l'Ajuntament.

Cursach va adquirir les cases de Son Cabrer l'any 2003 per un valor de 13,5 milions d'euros. L'empresari va presentar diferents projectes per urbanitzar la finca, entre ells un centre geriàtric, però cap va prosperar perquè està en sòl rústic, no disposa de l'interès general i, per tant, no s'hi pot edificar.

En el marc de l'operació Sancus, la presumpta trama de corrupció policial, es va descobrir que el Grup Cursach va rebre tractes de favor per part d'alguns funcionaris de l'Ajuntament i de la Guàrdia Civil, que varen fer els ulls grossos pel que fa als permisos d'obres del gimnàs Megasport i a l'hora de permetre l'abandonament d'un munt d'enderrocs, procedents d'aquesta obra, a la finca de Son Cabrer.

Impulsar el barri de Nou Llevant més enllà del turisme

Durant la seva intervenció, Truyol també ha destacat que el nou Pla General d'Ordenació Urbana (PGOU) de l'Ajuntament preveu incloure un districte d'innovació situat a la zona del Nou Llevant i la Soledat per superar l'economia del monocultiu turístic i activar altres sectors econòmics en l'entorn urbà, com la recerca, l'activitat empresarial i la formació.

Cort treballarà els pròxims mesos perquè aquests dos barris alberguin noves iniciatives econòmiques. A més, la regidora ha informat que el pla general urbanístic preveu construir habitatges socials a solars públics de la Soledat a preus assequibles.

stats