Societat 10/11/2021

Cort crearà una comissió amb veïns i comerciants per dialogar sobre les limitacions al trànsit

El batle, José Hila, ha deixat clar que no renunciaran a impulsar aquestes restriccions, que són un "imperatiu legal" marcat per la normativa estatal i europea

ARA Balears
2 min
Cotxes circulant per un carrer de Palma.

PalmaL'Ajuntament de Palma s'ha compromès amb les entitats veïnals i comercials que integren la plataforma Recuperem Palma, que rebutja que es limiti el trànsit al centre de Ciutat, a crear una comissió per dialogar sobre les actuacions en mobilitat que farà el Consistori. La comissió es reunirà els pròxims dies per tractar mesures com ara la implantació de la Zona de Baixes Emissions. El batle, José Hila, però, ha deixat clar que no renunciaran a impulsar aquestes restriccions, que són un "imperatiu legal" marcat per la normativa estatal i europea.

"Hem demanat que ens diguin quins perjudicis els poden ocasionar les mesures que plantejam i quines solucions es poden trobar per minvar-los", han explicat fonts del Consistori en un comunicat. L'equip de govern ha reiterat que la Zona de Baixes Emissions permetrà l'accés de vehicles privats i que no es tanca el centre al trànsit. S'establirà una zona exclusiva per a residents (ZAR) de les Avingudes cap endins que permetrà el trànsit rodat, però obligarà els conductors no residents a deixar el cotxe als aparcaments soterrats, en lloc d'usar l'ORA.

A la futura Zona de Baixes Emissions hi ha actualment 1.171 places d'ORA que estan ocupades en un 80% per vehicles de residents. La rotació de cada plaça és de poc més d'una vegada per dia, de manera que 936 places estan ocupades per residents permanentment i 235 queden per a rotació. La zona de les Avingudes cap endins és on hi ha més places d'aparcament soterrat: 13 aparcaments amb unes 6.000 places de rotació. Els quatre aparcaments municipals que hi ha a la zona (el de via Roma, Comtat del Rosselló, la plaça Major i l'avinguda de Gabriel Alomar) disposen de 1.513 places de rotació que tenen una ocupació diària mitja d'un 30%.

Cal recordar que la plataforma Recuperem Palma aglutina la Federació de Veïns de la Ciutat i les principals patronals del comerç, com ara Pimeco Afedeco, Restauració CAEB, la Confederació del Comerç, l'associació Mercat de Pere Garau i Restaurants, Bars i Cafeteries de Mallorca. L'entitat ja va criticar que "l'Ajuntament està reservant el centre com si fos una urbanització privada per a ús i gaudi d'uns pocs, que són els residents".

stats