Societat 14/03/2019

L'Ajuntament de Palma vol crear una comercialitzadora pública d'energia mitjançant Emaya

La proposta, que es podria posar en marxa el 2019, suposaria un estalvi inicial de més d'un milió d'euros

Maria Fuster
2 min
Neus Truyol, tinent de batle i regidora de Palma d'Ecologia, Agricultura i Benestar Animal

PalmaDesprés de mesos de treball tècnic i d'intercanviar informació amb Cadis i Barcelona –que tenen experiències similars–, en el pròxim ple de l'Ajuntament de Palma de dia 28 de març es presentarà la proposta de crear una comercialitzadora pública d'energia mitjançant Emaya. Previsiblement, en aquest ple de març s'aprovarà inicialment i l'aprovació definitiva es farà en el ple següent.

La tinent de batle d'Ecologia ha explicat que durant el 2019 –en la següent legislatura– es podria posar en marxa la fase inicial, que suposaria un estalvi de més d'un milió d'euros. Truyol ha especificat que només amb el que Emaya i Cort paguen ara a Endesa –empresa que ara actua com a comercialitzadora– s'estalviarien 160.000 euros i Cort calcula un estalvi potencial d'un 20% en la factura elèctrica de l'Ajuntament de Palma, que ascendeix a un milió d'euros.

La tinent de batle d'Ecologia ha assenyalat que es poden reinvertir aquests doblers a ampliar les instal·lacions de renovables. "Reinvertir en renovables és una espiral de creixement i eficiència". Truyol ha destacat el potencial que encara té Palma, com, per exemple, ha dit, "cobrir l'abocador de Son Reus o els aparcaments amb plaques solars o produir més biogàs a les depuradores".

Truyol assegura que aquest projecte contribuirà a disposar d'un model més sostenible i més viable econòmicament. "Ja tenim un gran client", diu, en referència al mateix ajuntament i a l'empresa municipal. Emaya té un consum energètic de 40,49 GWh a l'any en electricitat i de 12 GWh de gas, i Cort, de 45,00 GWh a l'any d'electricitat i 6 GWh de gas. Alhora ha destacat que s'ha decidit que sigui Emaya per la seva experiència prèvia en la producció d'energia solar i biogàs. L'empresa pública de neteja produeix 11,00 GWh a l'any d'energia renovable.

Futur

La proposta està connectada, d'acord amb el que estableix la Llei de canvi climàtic, amb la fita que el consum energètic sigui 100% renovable l'any 2050. La comercialitzadora energètica pública està enfocada a aconseguir "una producció d'energia municipal d'origen renovable i local, amb un major control de la gestió i eficiència econòmica. I també a la reducció de les emissions de gasos d'efecte hivernacle", assegura Truyol.

A la segona fase, que serà a partir del tercer any –si comença el 2019, seria el 2022–, l'Ajuntament actuarà com a consumidor directe en els mercats i durà a terme la comercialització d'energia com a mitjà propi de l'Ajuntament de Palma i ens dependents. La fase final, que es preveu que es dugui a terme a partir del cinquè any, incorpora l'objectiu de comercialitzar a tercers –només s'adreçaria a altres administracions dins Palma i a famílies vulnerables. Una possibilitat que només es podria fer amb el 20% del que es compra i es ven, segons la normativa, però que segons Truyol també "'obriria la porta a augmentar les instal·lacions de renovables de titularitat pública cofinançades per veïns".

Famílies vulnerables

Tot i que es farà necessària la modificació de la Llei estatal d'energia per fer-ho possible perquè actualment només poden gestionar el bo social les comercalitzadores de referència, un dels objectius d'aquesa iniciativa és "que les persones o famílies que pateixen pobresa energètica se'n puguin beneficiar", segons ha explicat Truyol. "Treballarem per fer-ho possible", ha dit.

stats