Cort estudia canviar el nom d'una dotzena de carrers de Palma relacionats amb el franquisme

El regidor d'Educació i Política Lingüística assegura que Brunete i Belchite són alguns dels candidats a ser modificats

La Comissió de Toponímia de l'Ajuntament de Palma estudia canviar el nom d'una dotzena de carrers de Ciutat per la seva relació amb el franquisme, segons ha informat aquest dimarts el regidor d'Educació i Política Lingüística de Cort, Llorenç Carrió. Alguns dels topònims candidats a ser modificats són els "d'algunes batalles, com ara Belchite o Brunete", ha assegurat Carrió. Tot i això, reconeix que aquests són processos que necessiten molt de temps per dur-se a terme. 

Aquesta mesura es veu emparada per la Llei 2/2018, de 13 d'abril, de memòria i reconeixement democràtics de les Illes Balears, la qual té com a objectiu "el reconeixement i la garantia dels drets a la reparació, a la veritat i a la justícia de totes les víctimes de la Guerra Civil i la dictadura franquista". Amb aquesta llei, el Parlament de les Illes Balears condemna per primera vegada la dictadura franquista i rebutja qualsevol totalitarisme i règim antidemocràtic.

Un total de 92 símbols franquistes es mantenen a 28 municipis de les Illes

Amb l'entrada en vigor de la normativa, es va establir un termini de 12 mesos perquè la Comissió Tècnica de Memòria i Reconeixement Democràtics de les Illes Balears elaboràs  un cens de símbols, llegendes i mencions que han de ser retirats o eliminats. Aquest document va ser finalment aprovat i publicat per la comissió el 20 de juny i ara queda pendent dur-lo al Parlament, on s'hauria d'aprovar per tal que tingués vigència, segons ha assenyalat Carrió. 

El cens recull un total de 95 símbols, entre els quals hi ha noms de carrers, distincions i reconeixements honorífics, plaques en blocs d'habitatges i creus de la Victòria repartits entre 28 municipis de les Balears. Formentera és l'única illa lliure d'aquests vestigis, mentre que Mallorca és la que en té més i Menorca, la que en té menys.

EDICIÓ PAPER 23/05/2020

Consultar aquesta edició en PDF