Publicitat
Publicitat

SOCIETAT

Els diputats corroboren davant l'Audiència Nacional les agressions i amenaces que van rebre durant el setge al Parlament

L'Audiència Nacional ha disposat un servei de traducció del català al castellà, però els errors en la traducció de la persona encarregada d'aquesta tasca han evidenciat que no entenia el que deien els testimonis i han alentit el procés

Els diputats i exdiputats Annabel Marcos, Josep Maria Llop, Gerard Figueras, Antoni Fernández Teixidó i l'exconsellera Montserrat Tura han corroborat aquest dimecres davant l'Audiència Nacional les agressions, amenaces i insults que van rebre el 15 de juny del 2011 per part dels 'indignats' que els volien impedir l'accés al Parlament de Catalunya.

Ho han fet per videoconferència des de la seu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i durant el judici dels 20 imputats per aquells fets. Han relatat que van rebre amenaces de mort, cops i que van sentir por en diversos moments, i han identificat les fotografies on apareixen i que van permetre als Mossos imputar part dels enjudiciats.

En una declaració d'una hora de durada, la diputada de CiU Annabel Marcos ha explicat que el 15 de juny del 2011 va provar d'entrar a peu al Parlament per la porta principal d'accés a la Ciutadella seguint les instruccions que li havien donat des de la cambra catalana. Es va trobar un grup nombrós de gent amb "actitud bastant agressiva" que li van llançar "insults i amenaces" i objectes de tota mena, fins i tot bosses d'escombraries, ampolles i una substància líquida.

Segons ha explicat, va sentit por en el moment en què la van retenir agafant-la del braç mentre rebia insults i li feien fotografies mentre li demanaven que "somrigués". Quan la van deixar anar va seguir caminant i va tornar enrere fins a una patrulla de la policia municipal, que les va acompanyar fins al Zoo de Barcelona.

Ja a dins del Parlament, va patir una crisi d'ansietat i va haver de ser assistida per un metge a un sofà del passadís de l'hemicicle. No va poder assistir amb normalitat a la sessió del Parlament. Fruit de l'episodi, va haver de rebre tractament mèdic durant un mes per poder dormir.

Amenaces de mort

El que era diputat de CiU, Josep Maria Llop, ha relatat que un cop la multitud va impedir el pas del cotxe que el Parlament havia posat a la seva disposició va decidir intentar l'accés a peu. "Érem conscients que hi havia molta gent però teníem molt clar el nostre deure de servei i amb coratge vam començar a caminar", ha explicat, i "vam ser rodejats ràpidament per una gran quantitat de gent i una cridòria immensa".

Llop ha explicat que durant els fets van rebre insults i amenaces de mort per part d'una noia que va cridar "sou convergents i us matarem". Segons ha explicat, ell i el diputat Jordi Turull van acabar "acorralats" en un portal, on rebien també "escopinades" i on algú va estirar en repetides ocasions l'arnès del seu gos guia. Va ser "com un malson", ha dit.

Puntades de peu, cops i escopinades

L'exdiputat de CiU Gerard Figueras ha explicat que va intentar accedir al Parlament caminant però un grup de més de 100 persones li van impedir primer amb amenaces verbals i amb la seva presència física, i després, amb l'arribada d'Alfons López Tena, van començar "una altra mena d'impediments" amb "insults, amenaces, puntades de peu, cops, escopinades" així com tirant-los "menjar i líquids". Ha admès que va sentir "por" per les "agressions verbals i físiques".

Figueras no ha pogut identificar cap dels autors d'aquelles accions però ha validat les fotografies on apareix en aquell moment. Segons ha apuntat va ser una situació "incòmoda, perillosa i absolutament desagradable" on li van prendre la cartera. Finalment va poder accedir al Parlament de Catalunya mitjançant una furgoneta antidisturbis dels Mossos d'Esquadra. Fruit d'aquells fets no va poder ser a l'inici de la sessió. 

Cops al cotxe de Mas

Antoni Fernández Teixidó ha declarat que no va ser objecte de cap acte de violència i només va rebre insults mesurats, però ha destacat que una multitud li va impedir el lliure accés al Parlament de Catalunya, cosa que va tornar a provar primer mitjançant el cotxe del president de la Generalitat, Artur Mas, que va ser colpejat pels manifestants, i posteriorment ho va aconseguir en helicòpter.

Tura relata "llançament d'objectes i escopinades"

L'exconsellera Montserrat Tura -que ha estat novament escridassada aquest dimecres a les portes del TSJC per una vintena de persones- ha explicat que els manifestants que li van provar d'impedir el pas ho van fer, en primer terme, verbalment, i posteriorment, amb insults, crits, llançament d'objectes i escopinades. L'exconsellera ha reiterat que -tal i com va deixar cla<r en la fase d'instrucció- no reclama cap compensació per la gavardina que li van pintar amb esprai.

Traduccions errònies del català al castellà

L'Audiència Nacional ha disposat per a aquestes declaracions un servei de traducció del català al castellà, però els errors en la traducció de la persona encarregada d'aquesta tasca han evidenciat que no entenia el que deien els testimonis i han alentit el procés.

La defensa ha expressat les seves queixes per les traduccions que s'estaven oferint al tribunal i finalment el jutge ha disposat que fossin els mateixos diputats els que corregissin els errors de la traductora. Annabel Marcos ho ha fet en mitja dotzena d'ocasions i Gerard Figueras ha optat finalment per declarar en castellà. Josep Maria Llop i Antoni Fernández Teixidó ho han fet directament en castellà.

El 2017 en 50 imatges