Societat 31/07/2020

El coronavirus enfonsa el negoci de les xixes quan era en ple apogeu

Empresaris de l'oci nocturn critiquen la prohibició de consum de pipes d'aigua en els bars, però l'expert en epidemiologia Javier Arranz defensa que la mesura evita el risc de contagi

Alba Tarragó
3 min
El local Reina Shisha & Cocktail de Blanquerna té totes les pipes d'aigua inutilitzades a la rebotiga

PalmaDesenes de locals a Palma han vist desaparèixer una de les seves principals fonts d'ingressos arran de la prohibició de l'ús de xixes pel seu elevat risc de contagi. El Decret Llei 11/2020, que preveu sancions per l'incompliment de mesures per prevenir el coronavirus, en veta la comercialització, com també la de qualsevol pipa d'aigua. I ho fa en un moment en què fumar aquesta mena de pipes estava cada vegada més de moda a Ciutat.

El propietari de Shishas Brothers, Maurizio Wagerängel, assegura que "tot el passeig Marítim –on és el seu bar– s'ha vist afectat" per la prohibició. "Tots els locals de la zona, tret del Shamrock i el Three Lions, tenen xixes", assegura. Però les pipes d'aigua fa tres anys que s'escampen més enllà d'aquesta zona clau de l'oci nocturn palmesà. "També en tenen al Reina, a Blanquerna; a Nativo, a 31 de Desembre; al Megapark, a l'Arenal, i al Nikki Beach, a Magaluf", afegeix l'empresari. "Hi ha xixes pertot. Als joves els encanta i tothom en vol", adverteix.

El seu negoci és un dels més afectats per la mesura, perquè les pipes d'aigua aglutinen el gruix de la seva oferta. "Podem parlar d'un 90% de pèrdues", lamenta. Abans de la pandèmia, el Shishas Brothers podia servir entre 35 i 50 pipes al dia d'entre 15 i 20 euros cadascuna. Amb les primeres restriccions, que no permetien compartir-les, varen haver d'abaixar els preus perquè els clients poguessin pagar-ne una perhom. Però ara, amb la prohibició total, han perdut gairebé tota la clientela, fet que els ha obligat a reduir el personal de set persones a dues.

Wagerängel prepara ara el seu contraatac amb una carta adreçada al Govern balear per protestar contra el decret i una recollida de firmes a Facebook que, de moment, acumula 36 signatures. "No saben què fan i estan fent desaparèixer llocs de feina,; per als locals que obren només a la nit, és quasi impossible continuar en marxa", critica una de les persones que donen suport a la petició de 'No a la prohibició de les xixes als locals'. Una altra internauta al·lega: "M'encanta la xixa i no vull que tanquin els locals". "No és una prohibició correcta, atès que molta gent surt a relaxar-se a fumar xixa i amb precaució es pot controlar el virus", assegura una altra.

Però això no ho té tan clar el portaveu autonòmic del Comitè de Gestió de Malalties Infeccioses, Javier Arranz, que defensa que no n'hi ha prou de prohibir que les pipes d'aigua es comparteixin. "No és el fet de compartir un mateix instrument, sinó l'activitat en si mateixa: bàsicament suposa que jo aspiraré un producte i que després l'exhalaré", explica l'expert en epidemiologia. "Estar en un lloc tancat o no ben ventilat, molt a prop d'altres persones, fent una activitat que consisteix bàsicament a exhalar tota l'estona", és el que Arranz considera un perill de contagi.

Malgrat això, i davant les peticions d'eliminar la prohibició, l'expert reconeix que "el Govern en aquest sentit sempre ha estat receptiu a modificar coses a partir de plantejaments que es puguin fer" i que "es podrien valorar" les propostes de canvi dels negocis. Ara bé, Arranz continua defensant que "la resolució estigui feta així perquè està clar que hi ha un risc".

Per la seva banda, el president de l'Associació Balear d'Oci Nocturn i Entreteniment (ABONE), Jesús Sánchez, no es posiciona ni a favor ni en contra de la prohibició. "No ha estat la primera de les queixes importants" ni tampoc és "un element excessivament singular", afirma. De tota manera, afegeix, "la gran majoria de la nostra oferta continua tancada".

Entre la por i el respecte

El propietari de Reina Shisha & Cocktail, instal·lat al carrer Blanquerna des de fa dos anys, Nihat Karaduman, es ressent també de la normativa, però la respecta. Amb totes les pipes d'aigua desmuntades i inutilitzades a la rebotiga del local, la seva facturació ha davallat un 70% i el seu personal ha passat de tres treballadors a un i mig, diu amb un riure nerviós. Els seus clients tampoc ho passen bé: "Molta gent s'ha enfadat molt", diu, "perquè a Palma cada dia hi ha més fans de les xixes".

Karaduman tem un segon confinament a l'octubre i en culpa els polítics, que "fan les coses molt aviat". En canvi, "si tanques la teva porta, ho soluciones, però ara potser serà pitjor", lamenta. Malgrat això, no s'oposa taxativament a la prohibició de les xixes i, per ara, prefereix no fer cap queixa. "Encara no sabem gaires coses", assumeix l'empresari d'origen turcoalemany, que insisteix que "la salut de la gent és el més important".

stats