Societat 21/05/2020

El cap del servei de malalties infeccioses del Clínic: "No em podia arribar a imaginar que això podia passar"

Soriano participa en un debat online organitzat pel Cercle d'Economia

Antoni Ribas Tur
2 min
Professionals del laboratori de l’Hospital Clínic en una imatge d’arxiu.

BarcelonaEls estralls sanitaris del coronavirus van desbordar les previsions dels professionals mèdics més experimentats: "Sabíem com havíem d'actuar, teníem un percentatge del personal sanitari que estava preparat per fer front a una situació com aquesta, però ens ha passat per sobre perquè en un hospital de la mida del Clínic ingressen cada dia 40 persones com a molt, i durant aquests dos mesos, fonamentalment març i abril, el pic que hem tingut és de 100 ingressos cada dia, i fins i tot algun pacient més", explicava ahir el cap del servei de malalties infeccioses de l'Hospital Clínic, Àlex Soriano, en una trobada online organitzada pel Cercle d'Economia titulada Reflexions polítiques, econòmiques i sanitàries entorn d'una pandèmia. "No em podia arribar a imaginar que això podia passar. Aproximadament de cada 10 pacients 4 havien d'anar a l'UCI, i durant la pandèmia hem hagut d'habilitar tres cops el que és la nostra capacitat d'UCI, entre 130 i 140 unitats", va subratllar.

Soriano, que va estar acompanyat pel viròleg i immunòleg Carlos Payá, va explicar a la cloenda del debat que el covid-19 es podria convertir en un "virus estacional" com la grip contra el qual la gent es podrà preparar si reapareix al novembre o al desembre mantenint les distàncies, amb la higiene de mans i portant una mascareta. I també va fer referència a la necessària ampliació de l'Hospital Clínic: "Una de les grans mancances que tenim és l'espai", va dir.

La conversa va estar moderada per la biòloga, empresària i exministra de Ciència i Innovació Cristina Garmendia, que va posar sobre la taula qüestions com la cadena de subministrament de la indústria farmacèutica durant la pandèmia i "el seu paper per aportar solucions" així com la idoneïtat dels tests massius. Payá, per la seva banda, va qualificar de "desastre" la gestió dels tests del coronavirus i va posar l'accent en com la recerca sobre els antiinflamatoris ha sigut clau per combatre els efectes del covid-19.

En lloc de les grans companyies, Payá va destacar la importància de les "petites empreses de biotecnologia innovadores". "Aquestes empreses s'han d'aliar amb les grans farmacèutiques per aconseguir la vacuna", va dir Payá. I Soriano va explicar que si la xifra de casos va baixant, "els tests massius seran menys necessaris". "El test no pot ser reemplaçat per la nostra conducta social", va insistir Payá, que va recordar que "hi ha moltes coses del virus que encara no coneixem". Una que s'ha descobert fa poc és que el covid-19 és "cosí germà" del virus del refredat comú, com va dir Payá, i potser molta gent no s'ha contagiat perquè tenia una "immunitat creuada" amb aquest altre virus.

stats