Societat 27/07/2020

Torra: "Dependrà del que fem els propers deu dies que tornem a la situació de febrer i març"

El president de la Generalitat alerta que la situació a Catalunya és crítica però fa una crida al turisme estranger

Gemma Garrido Granger / Albert Llimós
5 min
El president de la Generalitat, Quim Torra, i el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, en roda de premsa aquest dilluns, 27 de juliol del 2020

Santa Coloma de Gramenet / Barcelona"Dependrà del que fem els propers deu dies que tornem a la situació de febrer i març. Jo prendré les decisions que calguin sense que em tremoli el pols. No em doblegarà cap pressió o lobi si els experts ens ho recomanen, per dures que siguin les mesures, però cal que la consciència col·lectiva sigui prou poderosa", ha advertit aquest dilluns el president de la Generalitat, Quim Torra, que ha comparegut en roda de premsa acompanyat del secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, per informar sobre l'evolució de la pandèmia de covid-19 a Catalunya.

El missatge del president ha estat clar: "No em resigno: no vull tenir 7.000 morts a sobre la taula. No vull". Per això, el cap del Govern ha anunciat que assumirà qualsevol responsabilitat que es derivi de les mesures que l'executiu pugui anunciar durant els propers dies per evitar la propagació del virus, especialment als llocs amb rebrots greus –l'àrea metropolitana de Barcelona, el Segrià, Vilafant i Figueres–, així com en aquells indrets on s'han declarat brots, ara per ara controlats. Entre aquestes decisions, per exemple, hi ha l'allargada ombra del confinament i les greus conseqüències econòmiques que ha suposat per a sectors com ara el cultural.

El president de la Generalitat ha fet una crida a la població perquè pensi col·lectivament i sigui conscient del moment que viu Catalunya. "No faria una compareixença com aquesta ni un clam com aquest si la situació no fos crítica i l'evolució de les dades no fos preocupant. Som a l'avantsala del març, quan va caldre prendre la decisió de confinar tota la població", ha sentenciat Torra. En aquest sentit, ha fet una "crida a l'esforç col·lectiu" i ha demanat responsabilitat" a la població per evitar retrocedir i "prendre mesures que no desitgem". "Ara més que mai és l'hora de les dades i les anàlisis, no dels temors sense fonaments", ha afirmat Torra.

El cap del Govern ha dit "comprendre" que els ciutadans vulguin gaudir de les vacances, però ha demanat restringir la mobilitat i minimitzar les interaccions socials. En aquesta compareixença, ha ressaltat, ha volgut "aixecar la bandera vermella d'alerta" perquè la població sigui conscient de l'evolució crítica de la pandèmia al país. També ha destacat que Catalunya està aplicant totes les mesures "necessàries" i seguint les recomanacions internacionals per contenir el virus si bé, malauradament com a "altres parts d'Europa", se n'han registrat "rebrots ocasionals" en àrees com Barcelona i l'àrea metropolitana.

És en aquestes àrees de risc que Torra ha assegurat que s'estan prenent tot els "passos necessaris" i que la situació està sent "monitoritzada de prop". De fet, el president ha aprofitat la roda de premsa per llançar un missatge en anglès al món en clau turística i dir que Catalunya és un destí turístic "responsable" i que està "preparada" per rebre visitants. "El sector turístic ha fet una feina excel·lent pel que fa a les mesures de seguretat i tenim un sistema sanitari robust, de primera i amb capacitat per reaccionar si és necessari", ha resumit el president.

Després que el Regne Unit hagi imposat una quarantena de 14 dies a tots els viatgers que provinguin de l'estat espanyol i que França hagi recomanat no viatjar a Catalunya, el cap del Govern ha assegurat que li consta que francesos i anglesos se senten "més segurs" a Catalunya que als seus respectius països "perquè aquí és obligatori l'ús de la mascareta". Destinacions "com la Costa Brava, la Costa Daurada, la Catalunya interior i els Pirineus no estan afectades" pels contagis de transmissió comunitària i s'hi pot viatjar "de forma segura", segons Torra.

Indicadors "preocupants"

Les dades epidemiològiques de les dues últimes setmanes constaten un creixement de casos continuat: si del 13 al 19 de juliol es van detectar 3.485 positius nous, del 20 al 26 la xifra ja s'eleva fins als 5.487. En termes generals, doncs, els indicadors no són bons, però la pressió no s'està donant en l'àmbit hospitalari, com va passar ara fa tres mesos. El total de pacients que han entrat a les unitats de cures intensives (UCI) se situa en 75, "molt lluny" dels milers d'ingressos que es van produir entre març i abril, ha recordat el president. Amb tot, l'1 de juliol –ha apuntat– hi havia 49 pacients crítics, quasi una trentena menys que en l'actualitat.

Per la seva banda, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha explicat que en l'última setmana Catalunya ha passat de fer 42.000 proves PCR a més de 65.000 i ha remarcat que l'impacte de l'epidèmia l'estan absorbint l'atenció primària i els hotels salut, els espais que permeten fer els aïllaments. Malgrat l'estrès que es viu a la primària, Argimon ha descartat un gran traspàs de professionals des dels hospitals perquè molts han de fer vacances, sobretot preveient el que pot venir a la tardor. L'expert ha admès que no es poden enviar metges i infermeres als CAP perquè "no anem sobrats als hospitals". Alhora, però, no ha descartat la possibilitat de contractar altres perfils "molt concrets" per ajudar a extreure les mostres nasofaríngies, una tasca important que comporta molt temps i que cada vegada serà més intensa, a mesura que es vagi incrementant el nombre de PCR.

Torra també ha dit que ja hi ha més de 400 rastrejadors contractats –o gestors– per fer seguiment dels contagis i trencar les cadenes de transmissió dels 500 agents que es van anunciar el passat 16 de juliol. Argimon ha afegit que aquests professionals s'estan incorporant als centres d'atenció primària (CAP) i que es preveu que a finals de setmana el servei estigui "en ple funcionament".

Les úniques bones notícies són que tant la xifra de pneumònies detectades a la primària com l'edat mitjana dels positius són baixes. La majoria dels contagis es donen entre gent més jove que durant el pic de la pandèmia, al voltant dels 37 anys i mig, però Torra ha admès preocupació perquè aquesta xifra ha anat augmentat en les últimes setmanes i podria continuar a l'alça. "No ens podem relaxar, ens hi va la vida", ha alertat.

"Severitat" en les sancions

Durant la compareixença, el president ha fet servir unes paraules que durant tota la pandèmia s'han convertit en el mantra del Govern: "Cal abaixar el ritme". Aquesta petició fa referència a reduir les concentracions socials i mantenir el contacte únicament amb els grups de convivència per facilitar el rastreig de les possibles infeccions, la distància social (dos metres), l'ús de la mascareta i la higiene de mans.

"No podem posar un mosso d'esquadra a cada cantonada. Ens hem de conscienciar tots", ha reblat. Ara bé, Torra ha reconegut que ha "demanat" al conseller d'Interior, Miquel Buch, i als alcaldes i alcaldesses de Catalunya que "apliquin amb severitat" les sancions previstes si no es respecten les mesures que fixa el Procicat. En aquest sentit, Torra ha volgut enviar un missatge específicament als joves, després que s'hagin tancat tots els espais d'oci nocturn i alguns grups hagin celebrat trobades i festes a les platges o als carrers sense cap tipus de protecció. "Una botellón no és una festa, és un acte d'insolidaritat. La majoria dels afectats són gent jove com vosaltres, sigueu responsables. Penseu-hi", ha dit.

Respecte al tancament de tot l'oci nocturn a Catalunya, el president ha justificat la decisió al·legant que cal "salvaguardar" la salut de les persones i que aquests espais poden ser llocs proclius per als contagis. Amb tot, Torra ha reconegut que les restriccions estan afectant el sector i que el Govern que encapçala està estudiant un "pla de xoc de rescat" amb ajudes.

Just després de la compareixença de Torra, ha comparegut la presidenta del PSOE, Cristina Narbona, que ha volgut assenyalar que "no es pot descartar cap escenari" per a Catalunya ja que les xifres de contagis "no són satisfactòries".

stats