Societat 04/10/2021

L'EMA obre la porta a la tercera dosi de Pfizer per als més grans de 18 anys

L'agència europea sí que recomana explícitament el recordatori per als pacients immunodeprimits i oncològics

ARA
2 min
Dosis de la vacuna de Pfizer en una imatge d’arxiu.

BarcelonaDesprés de mesos de debat i de posicionaments previs qüestionant-ne l'eficàcia, l'Agència Europea de Medicaments (EMA) ha obert aquest dilluns la porta perquè la població general d'entre 18 i 55 anys rebi la tercera dosi de record de la vacuna Pfizer com a mínim sis mesos després de la segona punxada. Pel que fa a la vacuna de Moderna, encara s'estan analitzant les dades proporcionades per la companyia.

L'organisme europeu havia dubtat fins ara de la necessitat d'aconsellar aquest reforç entre ciutadans plenament sans i, tot i que admet que ara per ara les dades d'eficàcia i de seguretat són encara "limitades", avala que cada administració estatal n'aprovi l'ús. De fet, això ja passa i alguns països europeus i de la resta del món no han esperat al posicionament de les instàncies mèdiques de referència (l'EMA i la seva homòloga nord-americana, la FDA) i han tirat pel dret. Per exemple, Àustria ja havia anunciat que posaria la tercera dosi el 17 d'octubre, i també s'ha previst a la República Txeca, Hongria i Romania, mentre que de moment en el cas d'Espanya només s'ha aprovat per als immunodeprimits i els residents en geriàtrics, com és el cas també de Bèlgica i Dinamarca.

En un comunicat, l'EMA assenyala que si bé les investigacions fins ara no conclouen que la tercera dosi sigui indispensable per acabar la pauta vacunal i disposar de prou anticossos per lluitar contra el covid-19, sí que assenyala que no s'ha constatat un augment del risc de malalties cardíaques inflamatòries i altres efectes secundaris rars que n'impedeixin l'administració.

L'EMA sí que ha avalat la tercera dosi per a la població amb el sistema immunològic molt debilitat (persones trasplantades o amb tractaments oncològics, per exemple), tant per als que han rebut la vacuna de Pfizer com la de Moderna. En aquest sentit, l'ens insta a distingir entre persones sanes i immunodeprimides, i per a aquest últim grup recomana administrar una tercera dosi almenys 28 dies després de la segona, perquè si bé sosté que no hi ha proves directes que la capacitat de produir anticossos en aquests pacients protegeixi contra el covid-19, "s'espera que la dosi extra augmenti la protecció almenys en alguns pacients". En tot cas, l'organisme regulador europeu apunta que "continuarà atent a qualsevol dada que sorgeixi sobre la seva eficàcia". Arran de la decisió de l'agència europea, les dues empreses fabricants hauran d'actualitzar la informació del producte de les seves vacunes per incloure-hi la recomanació.

stats