Francesc Albertí (portaveu del comitè del coronavirus): "Ens queden uns dies durs"

Les clíniques privades, la Creu Roja, les residències i una unitat del Psiquàtric se sumen a l'assistència de malalts amb Covid-19

"Ens queden uns dies durs", ha assenyalat el portaveu del comitè d'alerta del coronavirus, Francesc Albertí, en roda de premsa, on ha comunicat, amb dades actualitzades, quina és la situació a les Illes Balears en relació amb la crisi de la Covid-19. A la informació que ha facilitat el portaveu ha detallat com diverses clíniques privades, la Creu Roja, residències i una unitat del Psiquàtric s'han sumat a l'assistència de malalts amb coronavirus.

Albertí també ha assenyalat que, amb l'increment de 69 casos les darreres 24 hores, actualment hi ha 372 pacients actius amb la malaltia a les Illes que resulten de restar als 400 contagis les 10 morts i les 18 altes. També ha reiterat que el Ministeri s'ha compromès a enviar "aquesta setmana els kits de detecció ràpida del virus". De moment, s'han fet 2.746 PCR, 164 de les quals s'han fet a Menorca, on es fan proves de detecció des de dijous passat. A Eivissa esperen poder fer-les de manera imminent.

Clíniques privades, hospitals i UVAC

La Conselleria ha informat que hi ha 18 pacients amb Covid-19 a les clíniques privades de Mallorca i Eivissa. A Mallorca, la Policlínica Miramar n'hi ha 4 pacients (2 ingressats i 2 a UCI); a la Clínica Juaneda, 2 ingressats a planta i a l’Hospital Quirón Palmaplanas n'hi ha 7 pacients a planta i 4 a l'UCI. A Eivissa, a la policlínica Nuestra Señora del Rosario, hi ha un pacient amb el virus ingressat a planta. 

Segons ha informat Albertí, a Mallorca hi ha 210 malalts que són atesos a ca seva per les unitats mòbils (UVAC), mentre que 53 persones reben tractament a Son Espases, 10 de les quals han necessitat cures intensives; a Son Llàtzer n'hi ha 44, 10 d'elles ingressades a l'UCI; a Inca n'hi ha 4, 2 de les quals són a l'UCI; a Manacor n'hi ha 12, 3 a cures intensives, i a la policlínica de la Creu Roja hi ha 21 pacients amb coronavirus.

A Eivissa hi ha 23 casos amb Covid-19, 17 ingressats a Can Misses (5 a l'UCI) i 16 atesos a domicili per les UVAC, mentre que a Menorca hi ha 19 persones amb la malaltia, 6 a l'hospital Mateu Orfila (4 a l'UCI), i hi ha 13 malalts atesos per les UVAC.

Residències

Albertí ha comentat que dels casos de coronavirus de la residència Oms de Sant Miquel 9 en total han estat ingressats a la Policlínica de la Creu Roja. En relació amb la residència de Son Tugores, on s'han detectat 12 casos i un infermer, 7 han estat ingresats a la Unitat de Deshabituació Alcohòlica del psiquiàtric "habilitada per rebre malalts de Covid-19 no complexos", segons Albertí, dos ha estat ingressat a Son Espases i la resta resten a les residències aïllats. Al centre de dia Mater se'n varen detectar 5 casos: 2 han mort i els altres són dos usuaris i un treballador.

A Eivissa es va detectar una persona gran amb coronavirus a la residència de Can Blai, que ha estat ingressada a Can Missses. 

Sanitaris infectats o en vigilància i material

Albertí ha assenyalat també que hi ha 50 professionals sanitaris infectats, que representen un 0,4% del total. Actualment també n'hi ha 350 en vigilància activa (65 a Menorca) i molts d'ells fan consulta telemàtica a casa. Fins a la data s'han fet 2.746 PCR, de les quals 164 es varen fer a Menorca. No s'ha fet cap prova a Eivissa, i encara es continuen fent a Son Espases.

El portaveu del comitè d'alerta del coronavirus ha assegurat que hi ha material "suficient" de protecció i que espera que n'arribi més pròximament. També ha agraït el "centenar d'ofertes que han rebut per fer màscares per part de particulars i d'empreses".

Salut posa a disposició dos telèfons per a qui sospiti que té coronavirus


EDICIÓ PAPER 11/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF