Societat 25/03/2020

Espanya supera la Xina: el nombre de morts pel coronavirus s'eleva a 3.434 a l'Estat

El ministeri de Sanitat ja ha comptabilitzat 47.610 casos de contagi, 8.000 més que ahir dimarts

Laia Forès / Mireia Esteve
3 min
Una dona se sotmès a un test ràpid del coronavirus a Madrid

Madrid / BarcelonaEspanya ja ha registrat més morts que la Xina per coronavirus, país on es va originar la pandèmia. Les dades oficials que ofereix el govern del país asiàtic –es creu que en realitat les xifres podrien ser superiors del que admeten les autoritats xineses– parlen de 3.287 morts pel Covid-19. La xifra de víctimes a l’Estat que ha actualitzat aquest dimecres el ministeri de Sanitat se situa per sobre de la xinesa: en total han mort a Espanya 3.434 persones pel coronavirus. En les últimes 24 hores s’han registrat 738 decessos, xifra que suposa un increment del 20% respecte al dia anterior. L’Estat es converteix en el segon país del món, només per darrere d'Itàlia, on el coronavirus ha deixat més víctimes.

Els casos de contagi continuen en clar ascens amb un augment del 20% respecte el dia anterior: ja hi ha 47.610 casos confirmats en el conjunt de l'Estat (gairebé 8.000 més que ahir). El nombre de persones en estat greu ingressades a les UCI a l'Estat s'eleva a 3.166. La dada positiva és que les altes també experimenten un augment important: 5.367 ja s'han curat. Són 1.573 més que dimarts.

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries del ministeri, Fernando Simón, considera que el pic de contagis del coronavirus està a tocar. "Si no estem ja al pic, hi estem molt a prop", ha assegurat en la roda de premsa celebrada després de la reunió del comitè tècnic del coronavirus del ministeri de Sanitat. Segons Simón, l'augment del nombre de malalts ingressats a les UCI i del nombre de decessos "s'està estabilitzant", unes dades que indiquen que "probablement ens estem acostant al pic".

El portaveu de Santitat, però, ha tornat a demanar prudència i ha advertit que fins i tot quan els nous casos comencin a baixar, el sistema sanitari continuarà tenint pressió perquè les persones infectades, sobretot les que desenvolupen problemes respiratoris i han d’ingressar a l’hospital, tarden molts dies en ser donats d’alta. Segons Fernando Simón, quan s’arribi al pic i la corba comenci a baixar, caldrà fixar-se en el nombre d'hospitalitzats, ingressats a l'UCI, i en el nombre d’altes per conèixer l’evolució de la pandèmia. A més, Simón ha dit que encara que a finals d’aquesta setmana els nous casos s’estabilitzin, cal mantenir la "tensió" perquè es pot recuperar fàcilment l'increment de contagis.

Pressió sanitària a les UCIs

L'ocupació de les UCIs és el que més preocupa els responsables sanitaris. Tenint en compte que l'estada dels pacients de coronavirus a les unitats de cures intensives s'allarga setmanes, cada vegada estan més col·lapsades, especialment les dels hospitals catalans i madrilenys, les dues comunitats autònomes amb més casos de coronavirus i amb un percentatge més elevat de malalts greus. A Catalunya, el 9% dels casos actius estan a l'UCI, mentre que Madrid registra un percentatge lleugerament superior, de gairebé el 10%. En canvi, a les altres comunitats autònomes on s'han registrat també un nombre elevat de casos, com Andalusia i el País Basc, els pacients ingressats a l'UCI suposen només al voltant d'un 4% dels casos actius.

Un altre dels problemes és la falta de material. Davant les queixes del personal sanitari que han fet arribar des que ha esclatat la crisi del coronavirus per la falta de material de protecció, Fernando Simón ha admès que en "alguns hospitals" hi ha hagut un "accés molt limitat" d’aquest material. Així, el portaveu de Sanitat ha reconegut que aquesta situació genera "malestar" entre els professionals sanitaris. Un malestar que també s’agreuja per les condicions amb què han de treballar, "sota molta pressió" i fent "un treball molt exigent".

En les últimes hores el ministeri de Sanitat ha comptabilitzat 5.400 professionals sanitaris infectats. "Els recursos de protecció no són fàcils d’aconseguir, hi ha una lluita internacional per aconseguir recursos i incrementar la producció dels productes que es necessiten", ha explicat Simón.

Mesures de confinament

Mentre que la Generalitat insisteix en demanar al govern espanyol el confinament de Catalunya i adverteix que sense mesures més estrictes la crisi sanitària es podria allargar fins al juny, l’executiu central comença a parlar ja d’aixecar restriccions. En una entrevista a Antena 3, el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha dit que després de Setmana Santa es podrien començar a relaxar les mesures. "Esperem que de cara a l'11 o el 12 d'abril puguem aixecar algunes de les mesures", ha assegurat. Tot i això, ha admès que és massa aviat per afirmar-ho i que tot dependrà de l’evolució de l’epidèmia.

En aquest sentit, el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries ha advertit que les restriccions no es podran aixecar de cop. Que la corba de contagis comenci a baixar "no implica que puguem aturar de cop" les mesures de confinament. Simón ha avançat que ja hi ha un grup d'experts treballant en les mesures que s'hauran de prendre quan els casos comencin a baixar.

stats