Societat 13/03/2020

El coronavirus fa caure les reserves hoteleres de Menorca un 30%

Els comerciants viuen amb preocupació la crisi sanitària, mentre que els restauradors afronten un període de dubtes i incertesa

Ivan Martín
4 min
El coronavirus fa caure                  les reserves hoteleres                 de Menorca un 30%

MaóL’impacte econòmic que deixa el coronavirus a Menorca s’ha traduït aquesta setmana en un descens d’un 30% de les reserves previstes per a la temporada turística, una xifra que podria augmentar els mesos següents, segons apunten els hotelers consultats: “Començar amb una davallada d’un 30% és una barbaritat, tenim por i molta incertesa”. Consideren que costarà molt remuntar el contratemps, i reclamen ajuts per part de les administracions: “No podrem pagar les nòmines, però aquells que ens visitin tindran un poder adquisitiu menor que abans del brot de la malaltia”.

Les cancel·lacions, sumades a la supressió del programa de l’Imserso, deixen un panorama desolador per al sector hoteler. De fet, segons dades de l’Associació Hotelera de Menorca (Ashome), l’illa perdrà 86.250 estades els pròxims 30 dies, temps inicial que el Ministeri de Sanitat estima per minimitzar els efectes de la Covid-19.

La gerent d’Ashome, Azucena Jiménez, ha lamentat la situació que per causes alienes estan vivint els establiments hotelers, però recorda que la temporada del turisme sènior no va començar amb bon peu: “Els problemes d’adjudicació per part del govern espanyol varen endarrerir dos mesos l’arribada d’aquest tipus de visitants, i ara amb el tancament precipitat donam per perduda la temporada”. A més, la prohibició dels vols de connexió amb Itàlia ha provocat un segon maldecap per als hotelers, perquè aquest mercat, el tercer en nombre de visitants, dona el tret de sortida a la temporada. La seva absència deixarà un buit que caldrà omplir amb altres mercats, una tasca complicada tenint en compte la globalitat de la crisi sanitària.

La caiguda de l’Imserso també deixa tocat el sector comercial. La propietària d’un establiment de productes típics de Menorca, Maria Pons, explica a l’ARA Balears que espera un descens d’un 40% en la facturació del seu negoci: “Són els nostres millors clients, sempre que venen d’excursió i passen per aquí compren un formatge, una sobrassada o altres productes”. En la mateixa línia s’expressa el responsable d’un punt de venda d’ensaïmades, Antoni Capó, qui considera que si continua aquest escenari els pròxims mesos, el tancament de l’establiment serà un fet. “És pràcticament impossible mantenir tota la despesa derivada del negoci sense ingressos. És curiós perquè molta gent menysprea l’Imserso i crec que és bàsic per poder arribar a la temporada alta amb solidesa econòmica. Si els 30 dies al final són més, probablement haurem de tancar”, ha assenyalat.

De moment, l’únic sector que encara no registra una baixada de la facturació són els restaurants, tot i que a partir d’ara tenen l’aforament limitat a un terç amb un màxim de 300 persones. El president de l’Associació d’Hostaleria i Restauració de Menorca, dependent de la CAEB, José Bosch, assegura que per ara no ha detectat menys moviment de clients. “Encara és prest perquè caldrà veure si s’adopten mesures que ens afecten. Si el missatge és d’aïllament domiciliari, ho notarem, però ningú no ha cancel·lat reserves”, ha destacat. Malgrat tot, Bosch creu que s’ha generat un “alarmisme excessiu” i reconeix que afronten un futur incert: “Aquests dies veig gent prenent cafès, cerveses i dinant, però no sé si la setmana que ve omplirem el menjador i, per tant, si podrem pagar les nòmines dels treballadors”.

Cancel·lació de fires

El sector turístic és, sens dubte, el principal perjudicat a Menorca. Els darrers anys, l’illa s’ha caracteritzat per un programa de fires i esdeveniments que contribuïen a desestacionalitzar la temporada. Entre les cancel·lacions més rellevants en l’àmbit econòmic destaca la Fira del Camp, que s’havia de celebrar aquest cap de setmana a Alaior. El certamen representa per al sector agrari un punt de trobada idoni per posar damunt la taula les reivindicacions del col·lectiu, aquest any marcades per les últimes protestes sobre la política agrària del govern espanyol. La Fira del Camp registrà l’any passat una afluència de 20.000 persones en tan sols dos dies.

En canvi, el Consell de Menorca ha anunciat l’ajornament de la fira Arrels, prevista per als dies 4 i 5 d’abril al recinte firal de Maó, que hauria reunit 48 productors locals. A més, els germans Sergio i Javier Torres, amb dues estrelles Michelin, hi havien confirmat l’assistència, que havia despertat gran interès entre el públic. En el cas d’Arrels, la direcció de la fira ha decidit ajornar-la per a més endavant. La inversió per a la seva organització ha superat els 100.000 euros i l’any passat va rebre la visita de 4.500 persones, que varen comprar 25.000 tiquets de degustació.

El coronavirus, fins i tot, impedirà la inauguració de la reforma del Teatre del Born de Ciutadella, que s’havia de fer dia 22 i que s’ajornarà fins que remeti la malaltia. L’impacte econòmic és incalculable i la societat menorquina viu la situació amb certa tranquil·litat perquè els casos positius a l’illa són pocs i controlats. En qualsevol cas, tothom és conscient que l’afectació es traduirà en acomiadaments prematurs i el tancament de molts negocis destinats a cobrir els serveis d’una temporada turística que arrossegarà una llosa de difícil superació.

Des de les institucions menorquines s’inicia ara un període de total atenció a aquells estudiants que, amb l’aturada universitària, tornen a l’illa procedents de zones especialment de risc com Barcelona o Madrid. El testimoni del pare d’un d’aquests alumnes és esclaridor: “És el meu fill i vull que sigui aquí, però si jo governàs l’illa estaria des de fa setmanes incomunicada i només hi permetria l’entrada de mercaderies”. Hi ha por d’un virus desconegut i de canviar radicalment d’estil de vida. La tradicional calma menorquina s’ha vist alterada, i amb ella la seva qualitat de vida, tan preuada.

stats