Publicitat
Publicitat

CONSUM

Els cooperativistes d'Eroski assumeixen pèrdues milionàries

El 80% dels socis del propietari de Caprabo accepten el pla

Els 8.500 cooperativistes del grup de distribució basc Eroski van acordar durant tota la setmana passada assumir el 30% de les pèrdues de la companyia per aportar estabilitat a la societat, afectada per la caiguda del consum. Segons van explicar fonts de la companyia, al voltant del 80% dels socis van votar a favor de la proposta del consell rector de la companyia, que ara haurà de ser avalada per l'assemblea general al maig.

La companyia, que pertany al Grupo Mondragón, propietari d'altres marques en problemes més greus, com Fagor, travessa un moment delicat després de perdre 121 milions d'euros el 2012, el triple que l'any anterior. Des de l'inici de la crisi, la companyia ha perdut ja gairebé 390 milions. Els socis assumiran el 30% de les pèrdues del 2012, 36,3 milions d'euros (4.200 de mitjana per cada soci), mentre que la resta, el 70% anirà a càrrec del fons de reserva. Fins ara, quan hi havia beneficis, el 30% anava a parar als socis, el 60% al fons de reserva, i el 10% a l'obra social. Per això, fonts de l'empresa van considerar "coherent" la decisió del consell rector. En principi, les pèrdues no es restaran de cop, sinó que s'aniran deduint dels beneficis futurs durant cinc anys.

Compres abans de la crisi

El grup va comprar el 2007 el 75% de la primera cadena de súpers catalana, Caprabo, tot i que des de l'any passat en controla el 100% del capital. Però aquella operació, que li va costar uns 1.600 milions d'euros en tres trams, va coincidir amb l'arribada de la crisi i va llastar els números de la companyia.

Al novembre, l'empresa ja va presentar el seu nou pla estratègic, que passava per concentrar-se en els mercats principals (País Basc, Galícia, Navarra, Catalunya i Balears). Tot i així, fonts de l'empresa van negar que hi hagi intenció de vendre actius de manera massiva: només es vendran els establiments que no venguin prou. Així, l'empresa descarta desprendre's de la xarxa de Caprabo a Madrid. La companyia ha adoptat també mesures per reduir el seu deute, que puja a 2.600 milions d'euros, i a principis de mes va aconseguir un acord amb la banca per refinançar-la. Des de l'inici de la crisi, el passiu d'Eroski s'ha retallat en 1.200 milions.

No és la primera vegada que els cooperativistes se sacrifiquen pel futur de l'empresa. A l'estiu, els 8.500 socis es van rebaixar el sou un 5%, mentre que els directius ho van fer un 10%. A la resta de treballadors de la corporació (uns 32.000) també se'ls va proposar una rebaixa en la retribució similar, que es negocia amb els sindicats.

El gran consum no remuntarà l'any que ve

El gran consum creixerà el 2014 un lleuger 0,5%, insuficient per remuntar les caigudes acumulades durant la crisi, segons un informe de Kantar Worldpanel publicat ahir. El principal sector, l'alimentació, es mantindrà estable, mentre que la perfumeria i la higiene personal disminuiran les vendes. El tèxtil, en canvi, que ha protagonitzat grans descensos en els últims anys, es mantindrà estable el 2014. Segons Kantar, "malgrat la millora dels indicadors macroeconòmics", el sector no creixerà perquè no hi haurà més població i tampoc creixerà en valor perquè "la innovació està aturada". A més, la millora de les perspectives penalitzarà el consum domèstic, perquè creixerà la despesa fora de casa.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF