Societat 20/07/2020

El GOB demana més control per evitar que la gent desembarqui a l'illot del Pantaleu de Sant Elm

Els ecologistes adverteixen que hi crien espècies amenaçades, com ara el virot gros i la noneta, i exigeixen mesures "immediates" al Govern i el Consell de Mallorca

Ara Balears
2 min
L'illot del Pantaleu de Sant Elm.

PalmaEl GOB ha criticat aquest dilluns que el desembarcament de persones a l'illot del Pantaleu de Sant Elm "és habitual" i que el personal del Parc Natural de la Dragonera "no actua" malgrat formar-ne part i estar restringit l'accés sense autorització segons la normativa del parc. Els ecologistes adverteixen que hi ha espècies d'aus marines amenaçades, com ara el virot gros (Calonectris diomedea) i la noneta (Hydrobates pelagicus), que es poden veure afectades perquè crien a l'illot durant l'estiu, segons expliquen en un comunicat.

L'entitat insta la Conselleria de Medi Ambient i el Consell de Mallorca, que són les dues administracions responsables del parc, que prenguin mesures "immediates" per fer complir la normativa. El virot gros i la noneta formen part del pla Lilford per a la recuperació i la conservació de les aus marines amenaçades a les Balears, identificant les molèsties humanes a les colònies de cria i altres problemàtiques. Assenyalen, però, que ni el pla ni la normativa del parc són suficients per evitar l'arribada de persones a l'illot, especialment els caps de setmana d'estiu.

Al Pantaleu hi ha una colònia reproductora d'unes 200 parelles de virot gros, una espècie vulnerable segons el catàleg espanyol d'espècies amenaçades, com explica el GOB. A més, s'hi reprodueixen algunes desenes de parelles de noneta, una altra au marina protegida per normativa estatal i europea.

Cal recordar que el confinament i la manca de persones han afavorit el període de cria de les gavines roges (Ichthyaetus audouinii) que han fet niu a l'illot de na Guardis, a la Colònia de Sant Jordi, segons les conclusions del treball de vigilància fet pel GOB. L'entitat va demanar no anar als illots de les Balears perquè "tenen una importància biològica extraordinària".

stats