43.000 habitants de Tramuntana respiren aire contaminat

La plataforma Ecologistes en Acció ha assegurat que les principals causes de contaminació han estat la crema de combustibles fòssils i el canvi climàtic

La plataforma Ecologistes en Acció ha denunciat aquest dimecres que 43.000 persones de la serra de Tramuntana han respirat aire contaminat per sobre de l'objectiu legal durant el 2018, segons l'informe anual de Contaminació per Ozó de l'entitat, que recull l'agència Efe. Encara que les Illes han registrat temperatures més baixes durant aquest darrer any, les principals causes de la contaminació han estat el repunt de la crema de combustibles fòssils i el canvi climàtic, segons ha alertat l'entitat en una nota de premsa.

La contaminació atmosfèrica mata abans d'hora més de 400.000 europeus cada any

Després d'analitzar les dades recollides en les 18 estacions oficials de mediació d'ozó de Balears, la plataforma ha conclòs que la població ha estat exposada a uns nivells insalubres que afecten de manera estructural la salut i el medi ambient. Segons l'informe, l'ozó troposfèric, que és la contaminació que generen els ports, les carreteres, els aeroports i les centrals tèrmiques, ha estat el contaminant que més ha afectat la població i el territori. També ha indicat que dues estacions de mediació de la zona de la serra de Tramuntana i la zona de Menorca-Maó han incomplert l'objectiu legal establert per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) durant els últims tres anys.

L'entitat ha denunciat que el Govern balear va "en sentit contrari" per adoptar les mesures necessàries per reduir les emissions que procedeixen dels vehicles i ha criticat que les obres de l'autovia que uneix Llucmajor i Campos suposaran "un guany de recorregut de pocs minuts i un impacte territorial molt elevat". A més, ha criticat que el Govern balear no ofereix informació adequada sobre la contaminació a la ciutadania i ha assenyalat que és "elemental" que l'executiu "s'esforci" a millorar el tractament públic que fa de la qualitat de l'aire.

El Murterar, a la llista negra de la contaminació

Així mateix, ha assenyalat que el transport públic és "molt precari" i la inversió en ferrocarril "s'ha limitat" a l'electrificació de la línia que connecta Inca, Manacor i sa Pobla, que qualifiquen d'"insuficient", la qual cosa deixa un balanç "molt pobre" per a tota la legislatura. Les vies d'actuació per reduir la contaminació de l'aire per ozó a Balears són la disminució del trànsit motoritzat, l'adopció de les millors tècniques industrials, la substitució dels dissolvents orgànics per aigua, l'estalvi energètic i el tancament de les centrals tèrmiques de carbó d'Alcúdia.

La plataforma considera que la contaminació per ozó hauria d'abordar-se com un problema sanitari de primer ordre perquè el 2014 l'Agència Europea de Medi ambient va estimar 1.600 morts prematures a Espanya per l'exposició a nivells de contaminació com els registrats a Balears durant aquest any.

EDICIÓ PAPER 13/04/2019

Consultar aquesta edició en PDF