EIVISSA

Els veïns de sa Riba denuncien la contaminació acústica que pateixen al port

Cecília Galbis, portaveu de l'Associació de Veïns, demana que es declari Zona de Protecció Acústica Especial 

L'Associació de Veïns Sa Riba estan farts de la de contaminació acústica que es viu al port d'Eivissa des de maig a octubre. Asseguren que durant els mesos "de temporada", el "renou electrònic" es multiplica en els altaveus dels bars, instal·lats a les portes i a l'exterior, i que aquests no tenen cap limitació de renou.

Segons expliquen, des l'Ajuntament d'Eivissa no ha pres mesures per resoldre aquest assumpte. Agraeixen, però, el suport d'Icomos, que, en els seus informes sobre Eivissa, sí que ha destacat la necessitat d'implantar mesures de sostenibilitat i ha subratllat la situació de renou existent.

Cecília Galbis, portaveu de l'Associació de Veïns, assegura que en el ple de 2 d'agost de 2016 l'Ajuntament d'Eivissa va aprovar per unanimitat iniciar els passos necessaris per a la declaració de Zona de Protecció Acústica Especial. A partir de llavors, l'ajuntament va realitzar mesuraments, que es varen fer els anys 2016 i 2017.

El Consistori ha lliurat els resultats dels mesuraments de l'any 2017 i, segons informen, en aquestes dades es comprova que el nivell de renou existeix a la tarda i a la nit i que supera els límits establerts. Es repeteixen durant més de deu dies els mesuraments en les quals se superen els 70 decibels. Segons explica Galbis, les actuacions que l'Ajuntament de Sant Antoni està realitzant contra el renou, contrasten amb la inactivitat de l'Ajuntament d'Eivissa, "que queda molt enrere en el compliment de lleis contra el renou i en protecció de drets." En aquest sentit, els veïns també recorden que Vila forma part del grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat i que també és Ciutat Amiga de la Infància.

Per solucionar aquesta situació de desprotecció per part de l'Ajuntament d'Eivissa, que, segons diuen, incompleix l'establert en la Llei 1/2007, de 16 de març, contra la contaminació acústica de les Illes Balears, els veïns varen sol·licitar el passat 10 d'octubre al Consell Insular d'Eivissa que procedeixi a la declaració de Zona de Protecció Acústica Especial. Aquesta llei estableix que els consells insulars podran desenvolupar i executar totes les mesures previstes en els casos en què l'Ajuntament no actuï. 

EDICIÓ PAPER 24/03/2019

Consultar aquesta edició en PDF