Societat 04/11/2020

Els contagis de covid-19 augmenten a les Balears, però ho fan més lentament que la setmana passada

Javier Arranz diu que els índexs epidemiològics permeten ser "optimistes", tot i que alerta que la situació és encara "de gran estabilitat"

Elena Navarro
2 min
Laboratori de Microbiologia de l'hospital de Son Espases on fan les proves del covid-19 / ISAAC BUJ

PalmaEls contagis de coronavirus continuen a l'alça a les Illes Balears, però la Conselleria de Salut ha detectat que el virus s'expandeix "una mica més lentament" que la setmana passada, segons ha afirmat aquest dimecres el portaveu del Comitè Autonòmic de Malalties Infeccioses, Javier Arranz. En aquest sentit, ha defensat que les dades epidemiològiques permeten "ser optimistes", tot i que ha remarcat que la situació és encara "de gran estabilitat".

"La foto general és que la incidència ha pujat a totes les illes, però sembla que s'hagi alentit una mica i que no va tan de pressa com fa dues setmanes", ha assenyalat el portaveu. "Augmenta, però no ho fa de manera exponencial", ha reblat. En concret, la incidència acumulada de 14 dies a l'Arxipèlag és de 254 casos per cada 100.000 habitants. Eivissa és l'illa que té aquest índex més elevat, amb 336 casos, seguida de Mallorca (254), Menorca (116) i Formentera (58). Quant a l'índex de positivitat en les proves PCR, els darrers set dies la mitjana ha estat d'un 6,4% al conjunt de les Balears.

Tot i que Eivissa continua sent l'illa més afectada per la pandèmia ara per ara, Salut ha observat que la darrera setmana l'increment d'infeccions no ha estat tan gran. També la taxa de positivitat a les PCR ha davallat d'un 13% a un 10%. Pel que fa a la zona de Manacor, que està confinada perimetralment, la incidència acumulada al lloc encara ronda els 500 casos per 100.000 habitants, però millora: "Té una tendència clarament a la baixa", ha dit Arranz. I ha afegit que fa falta esperar encara uns dies per veure l'efectivitat de les mesures.

Una altra zona que Salut està analitzant de prop és l'Escorxador, a Palma. "Una zona central, molt poblada i al costat d'Arquitecte Bennàssar", ha subratllat Arranz. Per ara, la Conselleria no es planteja cap confinament, però sí accions comunitàries similars a les que ja s'han fet a altres zones bàsiques que han tingut incidències d'infeccions elevades, com ara Son Gotleu, Pere Garau o Arquitecte Bennàssar.

stats