LLEVANT
Societat 15/06/2013

Es constitueix la plataforma contra la línia d'alta tensió

Mercè Pinya
2 min

Palma.Els propietaris afectats per la línia d'alta tensió que travessarà tots els municipis de la comarca del Llevant i els veïns perjudicats per l'impacte visual de les torres que preveu la línia d'alta tensió entre Manacor i Artà es reuniren ahir al Teatre d'Artà per constituir la Plataforma en defensa del Llevant i No a l'alta tensió. Els veïns hi convidaren representants municipals dels ajuntaments de Manacor, Son Servera, Sant Llorenç i Artà per fer-los arribar la seva preocupació pel projecte de Red Eléctrica Española. De moment, el Consistori de la capital del Llevant i el d'Artà han presentat al·legacions a aquest projecte.

Durant la reunió, s'exposà el projecte i es mostraren els mapes que els impulsors de la platafoma han aconseguit per poder comprovar les propietats que es podrien veure afectades per la línia.

La futura línia hauria de servir per reforçar la connexió elèctrica amb Menorca, mitjançant el cable submarí que uneix les dues illes. Aquesta nova estesa elèctrica de més de 24 quilòmetres de llargària transcorreria per finques agrícoles de Manacor, Sant Llorenç, Son Servera i Artà, i podria perjudicar plantes i animals en perill, boscos i àrees naturals protegides, i més de cent elements patrimonials catalogats.

Segons el projecte, les torres metàl·liques d'alta tensió que la companyia elèctrica preveu instal·lar aniran dels 37 als 62 metres d'alt, que aguantaran set fils elèctrics cadascuna. La tensió del conjunt arribarà als 220 quilovolts i, per evitar el risc d'incendis, el projecte preveu eliminar la vegetació en una franja de cinc metres a banda i banda dels fils que transportaran l'electricitat.

L'empresa que controla el transport de l'energia elèctrica a l'Estat, Red Eléctrica Española, ja ha demanat els permisos al Govern de les Illes Balears per construir una línia d'alta tensió entre Manacor i Artà. El projecte ha de ser sotmès a avaluació d'impacte ambiental i sense un informe favorable no se li podria concedir l'autorització.

stats