Societat 15/02/2019

L'impacte dels microplàstics, tema cabdal en la inauguració de les Jornades d'Estudis de la Mar

El Museu Marítim de Mallorca acull aquesta trobada de debat per tractar temes com el patrimoni marítim i la biodiversitat

T. C.
3 min
Joana Català, Miquel Ensenyat, Sandra Espeja i Albert Forés

PalmaEl Museu Marítim de Mallorca ha inaugurat aquest divendres les Jornades d'Estudis de la Mar, que es duran a terme entre els dies 15 i 24 de febrer amb l'objectiu de conversar i debatre sobre temes relacionats amb el patrimoni i la cultura marinera. En la primera sessió, el tema cabdal ha estat la conservació marina i les conseqüències de l'impacte dels plàstics sobre la mar.

En la presentació de la jornada inaugural han participat diferents experts del món mariner, que han tractat la problemàtica de l'impacte del plàstic sobre la biodiversitat, amb atenció especial a la situació de la posidònia. Hi han assistit, entre d'altres, l'oceanògraf Xavier Pastor, fundador de Greenpeace a l'Estat espanyol; la professora de Recerca i doctora en Biologia, Salud Deudero; la directora de la Fundació Prevenció Residus i Consum, Rosa García, i el director gerent del Museu Marítim de Mallorca, Albert Forés.

Els experts han exposat la necessitat d'impulsar alternatives ecològiques com la prohibició de determinats usos dels plàstics i la divulgació d'iniciatives per educar i conscienciar els consumidors. L'impacte dels plàstics a la mar es veu agreujat perquè es trenquen en peces minúscules, que arriben per tot i són molt més difícils de retirar que els residus de mida més gran.

Segons ha explicat Deudero, els microplàstics estan presents en el medi ambient aquàtic com a resultat de la degradació dels plàstics i del seu ús directe en productes de consum. A més, ha apuntat que hi ha una conscienciació del problema dels plàstics en general, però no dels microplàstics. Per això, ha dit que no és suficient que la població sigui conscient d'aquest problema, sinó que també les institucions han de dur a terme noves polítiques de gestió.

Una altra de les qüestions tractades en la primera sessió de la jornada ha estat el paper de les àrees marines protegides (AMP). Les AMP han esdevingut rellevants per a la conservació marina de les Illes. "Els resultats detectats en la majoria d'AMP, per exemple, la reserva marina d'El Toro és un excel·lent exemple d'èxit en la protecció marina, i els seus efectes positius en la indústria pesquera, en els iots i el turisme demostren que el creixement econòmic no només és compatible amb la conservació del medi, sinó que en depèn", ha assenyalat el vicepresident de l'Associació Ondine, Gabriel Morey.

En la mateixa línia, l'oceanògraf Xavier Pastor ha assegurat que la mar balear té l'oportunitat de convertir-se en un referent de conservació marina a la Mediterrània. "L'oportunitat s'està aprofitant. S'ha millorat la gestió de la pesca més responsable i s'han creat un bon nombre d'AMP", ha remarcat Pastor.

Bones pràctiques

Les jornades, repartides en cinc sessions, consten de ponències i taules rodones conduïdes per especialistes en diversos camps, a més de "persones que han mantingut la flama i l'esperit del Museu durant els darrers quaranta anys", ha explicat el director gerent del Museu.

Els experts han coincidit en el fet que aquestes trobades es plantegen com una oportunitat per recopilar diferents coneixements i bones pràctiques per conscienciar sobre la importància de tenir una mar més sostenible i sana.

El president del Consell de Mallorca, Miquel Ensenyat, ha manifestat que "esperam que aquestes jornades siguin la primera passa de moltes altres perquè el Museu es converteixi en un referent a les Illes i a la Mediterrània".

Així mateix, la directora general de Cultura, Joana Català, ha subratllat que "les Balears necessitaven un museu de la mar. L'objectiu és que sigui un museu viu, participatiu i dinàmic, i obert a tots els ciutadans".

El Museu Marítim de Mallorca fa les primeres passes 46 anys després que es tancassin les portes del primigeni Museo Marítimo, instal·lat al Consolat de Mar. "El projecte torna a navegar amb la voluntat de ser un centre participatiu i un espai de diàleg i de reflexió. Obrir un museu marítim és una oportunitat per pensar com ens relacionam amb la mar i plantejar escenaris per a un millor futur", ha declarat Forés.

stats