Coronavirus
Societat 23/07/2021

Consells bàsics per, malgrat tot, sortir a l'estranger amb prou seguretat

La consulta de webs clau i la previsió a l'hora de fer tests, eines fonamentals del turista

4 min
Passatgers fent cua a l'aeroport del Prat, en una imatge d'arxiu.

LondresEl Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (ECDC) va alertar fa una setmana que la situació de la pandèmia havia adquirit proporcions dramàtiques –almenys tenint en compte, només, els indicadors de contagis– i, d’acord amb aquestes dades, la recomanació de la Unió Europea és clara: que ningú no hi viatgi i que ningú no en surti. Ahir, l'alerta va continuar, ampliant-se a altres comunitats de l'Estat espanyol.

Una recomanació el resultat de la qual ja s’està comprovant en les reserves d’hotels per part dels turistes o en accions de cancel·lació d’alguns turoperadors. Bona part de l’esperança del més que castigat sector turístic, i tots els serveis que se’n deriven, s’ha escolat per l’aigüera entre Sant Joan i Sant Pere.

Més enllà del perjudici evident per a un sector clau de l’economia, ¿fins a quin punt les dades actuals suposen un impediment per marxar de viatge fora del país? La recomanació de la UE és un toc d’atenció. Però si, malgrat tot, decidiu agafar el cotxe o l’avió, què us convé tenir ben present a l’hora de travessar els Pirineus?

¿És vigent encara el passaport covid de la UE?

Sí. Des de l'1 de juliol aquesta eina digital pot facilitar els desplaçaments entre els diferents estats membres. El document acredita que s’ha rebut la doble vacunació –en cas que se li hagi administrat Moderna, Pfizer o AstraZeneca; Janssen només és una dosi–, o bé que ha resultat negatiu en una prova recent o que ha superat la malaltia en els sis mesos anteriors.

Quines precaucions són bàsiques abans de viatjar?

Depèn del tipus de desplaçament. Però, com a orientació bàsica, hi ha dues eines molt útils: en primer lloc, la pàgina web de la Unió Europea (UE) Reopen.europa.eu/en. Hi podreu trobar pràcticament totes les casuístiques possibles per a qualsevol desplaçament des de les Illes Balears cap a un dels estats membres.

També podeu consultar, especialment si us desplaceu en avió, la pàgina web de la IATA (l’Associació Internacional de Transport Aeri). Clicant l’adreça Iatatravelcentre.com/world.php podreu tenir coneixement actualitzat d’especificacions del país de destí. Fins i tot, per exemple, el nombre de dies que han hagut de passar des que us heu vacunat perquè se us permeti l’accés sense haver de patir quarantenes o altres mesures restrictives.

Com a precaució extra, a més de comptar amb una assegurança de viatge que cobreixi eventualitats relacionades amb el covid, és aconsellable dur la targeta sanitària europea, si us desplaceu per algun o alguns dels Vint-i-set.

Compte a l’hora d’assegurar-se els tests

A tots aquells que no puguin demostrar que s’han vacunat o que han passat la malaltia, per regla general –parlant sempre de la Unió Europea i Islàndia, Noruega i Liechtenstein, els tres països a l’Espai Econòmic Europeu– se’ls exigirà o bé una PCR negativa o un test d’antígens, igualment negatiu. En aquest cas, heu de tenir present que cada país pot demanar terminis diferents. Per exemple, per entrar a França, la PCR s’haurà d’haver fet un màxim de 24 hores abans, després que hagin canviat les normes aquest cap de setmana arran de l'explosiva situació a Espanya. Als menors d’11 anys no se’ls demana res.

Si voleu anar més enllà de la UE-EEE, per exemple al Regne Unit, haureu d’arribar també amb una prova de vacunació –el passaport covid de la UE serveix– però, a més, us haureu de fer una PCR com a màxim tres dies abans de viatjar i una altra en els primers dos dies de l’estada al país. En el cas del test en origen, no heu de tenir problemes per gestionar-ho, però més dificultós pot ser fer-ho al Regne Unit. En aquest cas, el millor que podeu fer és consultar la pàgina web de British Airways –encara que us desplaceu amb una altra companyia aèria–, que ofereix adreces web de laboratoris on podreu contractar la prova fins i tot abans d’arribar. El peatge més barat serà d’entre 80 i 120 euros. 

¿Puc fer servir el test d'antígens comprat a la farmàcia per viatjar?

La resposta curta és no. A data d'avui, cal un certificat que s'associï amb el passaport covid de la UE. I amb el test que vostè pot adquirir a la farmàcia no s'hi inclou. A data d’avui, de fet, només 26 proves d'antígens valen per expedir el salconduit comunitari. Per tant, és important fer-se la prova en un centre acreditat i, especialment, preguntar si el tipus de test que utilitzen és apte per emetre el certificat europeu. Es pot trobar més informació sobre els tipus de proves ràpides vàlides en aquest enllaç https://ec.europa.eu/health/sites/default/files/preparedness_response/docs/covid-19_rat_common-list_en.pdf.

¿És prou segur viatjar amb menors no vacunats?

L’estratègia de vacunació seguida pels països de la Unió Europea fa que la població per sota de setze anys no estigui vacunada encara. En aquest cas, i malgrat que les probabilitats de contagi són més aviat poques o molt poques, el millor és seguir les mateixes normes que s’han anat repetint al llarg de tota la pandèmia: la mascareta en aquells indrets molt concorreguts o allà on sigui obligatòria, carregar amb gel hidroalcohòlic per assegurar-se una neteja continuada i mantenir l’anomenada distància de seguretat. Els bons resultats a les escoles avalen aquests principis.

stats