Societat 04/02/2022

La consellera catalana d'Universitats critica que la reforma laboral perjudica la contractació en la recerca

Gemma Geis insta el govern espanyol a rectificar per la "inseguretat" que genera en l'àmbit de la investigació

2 min
El rector de la UIB, Jaume Carot, i la consellera catalana d'Universitats, Gemma Geis, amb representants dels governs català i balear, aquest dijous.

PalmaLa consellera catalana d'Universitats, Gemma Geis, ha criticat la nova reforma laboral -que ha validat aquest dijous el Congrés dels Diputats- per l'impacte en el camp científic i universitari. "Afecta molts contractes d'investigadors i investigadores i la comunitat universitària i científica de Catalunya està molt preocupada per aquest impacte", ha advertit.

Geis ha demanat al govern espanyol que arregli "aquest error el més ràpid possible" perquè "hi ha la sensació en molts investigadors d'inseguretat laboral en la seva contractació", que està molt vinculada als contractes d'obra i servei, normalment lligats a fons de projectes d'investigació i a la seva duració.

En aquest sentit, la Conselleria catalana d'Universitats estima que la nova norma afectaria, en el cas dels centres CERCA, entre el 70 i el 80% dels contractes que es financen amb fons externs no exempcionats i que, per tant, "es perdrien si no hi ha una disposició transitòria", ha assegurat Geis. En alguns casos -ha afegit- el percentatge es podria elevar al 90%.

Pel que fa a les universitats, el departament encara N'estudia l'abast total, però les dades inicials apunten que la reforma laboral afectaria al voltant del 50% d'aquests tipus de contractes externs que inclouen aquells que provenen d'entitats privades o de romanents de les mateixes institucions públiques. "Nosaltres defensem el relleu generacional i l'estabilització dels contractes, però no en una reforma laboral que directament no va tenir en compte aquest l'impacte", ha assenyalat.

Programa de mobilitat compartit

La consellera ha fet aquestes declaracions en una visita a la Universitat de les Illes Balears (UIB), on el rector Jaume Carot ha anunciat que estan treballant en un programa de mobilitat tant per a investigadors com a estudiants de les universitats de les Balears, Catalunya i el País Valencià, similar als programes Erasmus. L'objectiu és crear "una gran regió del coneixement" que aglutini les 22 universitats dels tres territoris.

stats