El conseller d'Ensenyament rebat les acusacions de Cs: "No aniré a una escola a dir que no poden fer servir el groc"

El departament reclama a tots els centres que publiquin a la web el seu projecte lingüístic

Enganxada entre el conseller d'Ensenyament, Josep Bargalló, i la diputada de Ciutadans Sonia Sierra durant la comissió d'Educació al Parlament. Sierra ha retret a Bargalló alguns suposats casos d'adoctrinament a l'escola catalana, però el conseller ha volgut desmuntar les acusacions punt per punt. Les repassem.

Sierra ha parlat d'una escola bressol del Papiol que tenia llaços grocs penjats, però el conseller ha ensenyat fotos en què es veia que el centre tenia llaços de cinc colors, i no només grocs. "Hi havia llaços de cinc colors i, com vostè comprendrà, no aniré a una escola a dir que si fan servir 5 colors, un dels que no poden fer servir és el groc", ha afirmat.

La diputada de Ciutadans també ha retret que en un institut de Vilassar de Dalt hi havia una pancarta que deia "Construïm la República", però Bargalló ha matisat que la paret era de la pista d'atletisme municipal i no de l'escola. 

Un altre cas que s'ha posat damunt la taula ha sigut una cançó feta amb garrotins d'uns alumnes de sisè de primària, que en un moment explicaven que Puigdemont era a l'exili, Iceta ballava i "Inés està enfadada". Sierra ha retret que aquests detalls els nens els desconeixen i ha criticat el to "sexista" de referir-se a la líder de Cs, Inés Arrimadas pel nom. Bargalló ha explicat que la mateixa cançó incloïa crítiques molt dures al departament d'Ensenyament per l'estat de l'escola i ha volgut deixar clar que dirigir-se a Arrimadas pel nom no era sexista, sinó que es feia per mantenir la mètrica de la cançó. 

Malgrat tot, Bargalló ha admès que a vegades hi ha "errors", però també ha deixat clar que en pot cometre tothom i que, de fet, s'han de perdonar tots. I ha afegit que una escola va publicar a Facebook un anunci "d'un partit del 155".

El model lingüístic dels centres

Pel que fa als projectes lingüístics de centre, que també ha reclamat Ciutadans, Bargalló ha dit que el departament no els té, com tampoc els projectes educatius de centre. Per això el 14 de novembre van trametre un document a cada inspector per demanar als centres públics que facin explícits a través de la seva web el projecte educatiu de centre amb el seu projecte lingüístic de manera actualitzada.

Sierra ha lamentat que a les escoles catalanes els pares i les mares siguin atesos en llengües que a vegades no volen. I Bargalló li ha respost que "qualsevol pare i mare té dret que se li respectin els seus drets lingüístics en el seu contacte amb l'escola", i "en una reunió de pares i mares cadascú té dret a parlar en la llengua que vulgui".

EDICIÓ PAPER 01/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF