Consell Mallorca
Societat 20/09/2022

El Consell de Mallorca s'incorpora a la Fundació Democràcia i Govern Local

La institució insular destinarà 15.000 euros a l'Associació Crits i Renou, que difon la cultura i la història de Mallorca a Barcelona

ARA Balears
4 min
La presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, i el conseller insular de Presidència, Javier de Juan, es reuneixen amb el director de la Fundació Democràcia i Govern Local, Alfredo Galán.

PalmaEl Consell de Mallorca s'adherirà a la Fundació Democràcia i Govern Local per "explicar i reivindicar les particularitats dels consells insulars" en aquest espai d'intercanvi d'experiències i coordinació d'esforços entre diputacions provincials, cabildos i ara també consells insulars, ja que és el primer que s'incorpora.

L'anunci s'ha fet públic aquest dilluns després de la reunió que ha mantingut a Barcelona la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, acompanyada pel conseller insular de Presidència, Javier de Juan, amb la presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín.

L'objectiu d'aquesta adhesió, en qualitat de patró, és fer "una passa més en l'impuls al municipalisme" i "reforçar el pes del Consell de Mallorca com a institució de referència per als ajuntaments", ja que la Fundació Democràcia i Govern Local és un ens d'investigació, difusió i coneixement en matèria de règim local i insular a tot l'Estat.

"Es tracta del primer Consell Insular que s'integra a aquesta fundació i això ens permet explicar i reivindicar les particularitats dels consells insulars com a institucions singulars, així com entrar en una xarxa estatal que treballa per reforçar l'impuls de la qualitat institucional dels governs locals i insulars", ha subratllat. Per això, la intenció de la presidenta és estar presents en tots els espais de feina, reflexió i difusió i la incorporació a la Fundació "també enriqueix aquesta xarxa de coordinació i suport integrada fins ara per 23 diputacions, dos cabildos i, a partir d'ara, un consell insular".

Cladera ha comunicat la decisió després de mantenir una reunió amb el director de la Fundació Democràcia i Govern Local, Alfredo Galán, a la seu de la Diputació de Barcelona, qui ha exposat la importància que la realitat insular, amb la seva especialitat i diferenciació, es reforci amb l'entrada del Consell a la Fundació.

La Fundació Democràcia i Govern Local va néixer l'any 2002 a iniciativa de la Diputació de Barcelona i és presidida per Núria Marín. Té com a finalitat contribuir i donar suport a tota mena d'actuacions i iniciatives per al coneixement, estudi, difusió i assessorament en matèria de règim local, així com a espai d'intercanvi on les diputacions, cabildos i consells puguin posar en comú les seves experiències i coordinar esforços per afavorir el desenvolupament de les seves funcions de cooperació i assistència a les entitats locals.

A més a més, la trobada ha servit per reforçar la col·laboració iniciada l'any 2020 entre ambdues institucions, amb l'objectiu de compartir experiències i impulsar polítiques locals i insulars des del municipalisme i autonomia local.

"Es segueix amb bona sintonia amb la Diputació de Barcelona i reforçant els lligams que vàrem establir a la primera trobada. S'ha fet seguiment dels propòsits que es volien treballar i posat en comú els avanços que s'han fet per modernitzar les institucions que es representa, en un esforç sense precedents per ser institucions més útils, més eficients i més properes" ha expressat Cladera.

La màxima representant insular ha indicat que ambdues institucions tenen una "clara vocació municipalista, treballen pels municipis" i, a parer seu, el paper que han tingut les institucions locals i insulars, com la Diputació i el Consell, "ha estat vital per als ajuntaments i per dinamitzar l'economia local". "La Diputació de Barcelona és un exemple pioner en àmbits com la xarxa de govern local, que ens interessa molt per a Mallorca", ha apuntat.

Per la seva part, la presidenta de la Diputació, Núria Marín, ha manifestat que "la prioritat d'aquest mandat, -molt complicat-, ha estat ajudar els municipis i buscar la manera per continuar prioritzat el món local després de la pandèmia, per la qual cosa amb el retorn a la normalitat, era el moment de restablir els contactes". En aquest sentit, la responsable de l'ens provincial barceloní ha assenyalat que "és important veure com es dóna suport als municipis en aquesta política local, de proximitat, que mana des de baix i que és la que ajuda als ciutadans i ciutadanes en moments complicats però, també, en moments de més normalitat".

A més de la trobada amb la presidenta Marín, Cladera i de Juan han mantingut reunions amb responsables de diverses àrees i departaments de la Diputació.

15.000 euros per al manteniment de l’Espai Mallorca

La responsable del Consell també ha visitat l'Espai Mallorca a Barcelona, amb qui enguany s’ha recuperat la col·laboració institucional per part del Consell de Mallorca, mitjançant una aportació de 15.000 euros a l’Associació Crits i Renou, l’entitat sense ànim de lucre que ho gestiona, amb l’objectiu de donar suport al seu manteniment. 

"Es tracta d’un espai de trobada entre Mallorca i Barcelona, que ajuda a difondre la cultura, tradició i història de Mallorca, i que fa una feina importantíssima per reforçar els vincles entre els dos territoris, especialment, entre la joventut. Mallorca és present a Barcelona gràcies a la seva feina i el Consell hi ha de ser donant-los suport", ha expressat Cladera. La finalitat de la visita és, a més de refermar aquesta col·laboració, fer seguiment de l’agenda d’activitats i programació de l’Espai, que compta amb el suport del Consell, com són el primer Festival de Ball de Bot a Barcelona, i pròximament, els actes per celebrar el novè aniversari del nou Espai Mallorca.

stats