Limitació de velocitat i avançaments prohibits: les noves mesures del Consell a la carretera que creua la Serra

A partir d'ara, per l'entorn del mirador de les Barques només es podrà anar a 50 quilòmetres per hora i es controlarà el renou dels vehicles 

Davant la pressió veïnal contra el renou que fan alguns vehicles –sobretot motos– que circulen per la principal carretera de la Serra, i l'alta sinistralitat de la via –on, tal com va explicar l'ARA Balears, hi ha un accident per setmana–, el Consell de Mallorca ha decidit prendre mesures. D'entrada, ha limitat la velocitat màxima de 70 quilòmetres per hora a 50 en una de les zones més problemàtiques, el mirador de les Barques (km 43,9 de l'Ma-10), on també ha prohibit els avançaments. 

Un accident de trànsit per setmana a la carretera que travessa la Serra

Per controlar el renou que fan els vehicles, el Consell de Mallorca també ha informat que s'instal·laran bandes sonores als dos carrils de la via. El renou, a més de molestar els veïns, resulta perjudicial per a la reproducció de les aus de la zona. Segons assegurava la setmana passada a l'ARA Balears el responsable de l’àrea d’Ornitologia del GOB, Manolo Suárez, "els renous continuats estressen els ocells i les seves condicions físiques empitjoren". A més, alertava que les aus que fan el niu a prop de la carretera fugen i poden arribar a abandonar els polls i els ous, que queden desprotegits. 

El conseller de Mobilitat i Infraestructures, Iván Sevillano, ha assegurat que hi ha "un problema mediambiental que afecta la Serra, Patrimoni Mundial per la Unesco", i ha remarcat que aquesta via "no és un circuït" per fer-hi curses. Assegura que al Consell de Mallorca són conscients que la majoria dels motoristes circulen correctament, "però davant casos greus detectats a la zona, actuam".

El renou de les motos posa en perill la reproducció dels ocells

Fonts del Consell no han concretat si hi haurà un increment de la vigilància a la zona de la Serra per fer complir la nova normativa, però han assegurat que continuen treballant amb les diferents institucions. Precisament, aquest és un punt que varen criticar els veïns a l'ARA Balears perquè, fins ara, encara que el límit de velocitat a l’Ma-10 oscil·lava entre els 70 i els 90 quilòmetres per hora, depenent del tram, han arribat a veure-hi motos que superen els 100 i 120 quilòmetres per hora. 

Alta accidentalitat

L’Ma-10 va ser una de les vies amb major accidentalitat de Mallorca el 2019, amb prop d’un accident per setmana de mitjana. Entre els mesos de gener a desembre tant del 2018 com del 2019, la Direcció General de Trànsit (DGT) va registrar 52 accidents en diferents punts de la Serra, mentre que el 2017 la xifra va ser de 59. 

EDICIÓ PAPER 28/03/2020

Consultar aquesta edició en PDF