El Consell de Mallorca veu impossible l''ecoaldea' de 400.000 metres quadrats

El director general d'Urbanisme de la institució, Joan Morey, ha assegurat que el projecte del grup israelià Huella Verde "és completament inviable" en sòl rústic

El director general d'Urbanisme del Consell de Mallorca, Joan Morey, ha explicat a l'ARA Balears que el projecte anunciat pels promotors israelians de  Huella   Verde , que tenen la intenció de construir una ' ecoaldea ' que ocuparia un terreny d'almenys 400.000 metres quadrats, "és completament inviable" en sòl rústic. Tant el Pla Territorial de Mallorca ( PTM ) com les Directrius d'Ordenació Territorial (DOT) no permeten crear nous nuclis urbans aïllats i, en tot cas, el creixement ha de ser annex a pobles o ciutats ja existents.

Tal com va avançar l'Última Hora, el grup pretén ocupar un espai equivalent a quasi 59 camps de futbol de la mida de Son Moix amb habitatges de 200 metres quadrats, per un cost aproximat de 700.000 euros i que haurien d'estar construïts en un període de quatre anys. Segons explicaren, encara no saben on desenvolupar el projecte i estan cercant un espai. Tot i això, tal com els mateixos promotors anuncien des de l'any 2015 en un vídeo promocional a la seva pàgina web, a la zona de Puntiró, entre Pòrtol i Santa Eugènia, hi ha un lloc urbanitzable no desenvolupat on només hi ha el traçat dels carrers. Aquí és on pensaven materialitzar el projecte en un principi.

Sigal   Weiss , fundadora de l'empresa Huella   Verde , va participar en la creació de dues ' ecoaldees ' a Israel. La idea està inspirada en  els 'kibbutz' israelians, és a dir, cooperatives agrícoles i comunitàries desenvolupades durant el segle XX que encara existeixen. En aquest sentit, Morey considera que si adquireixen parcel·les a  Puntiró , no es podria parlar d'una ' ecoaldea ', sinó d'una urbanització com qualsevol altra que, a més, estaria aferrada als xalets ja existents a la zona. En tot cas, qui hauria d'atorgar les llicències corresponents seria l'Ajuntament de Palma, ja que es tracta d'uns terrenys que formen part del municipi.

EDICIÓ PAPER 28/11/2020

Consultar aquesta edició en PDF