Societat 11/03/2021

Un informe "independent" avaluarà si la directora insular de Gent Gran es va vacunar correctament

El Consell de Mallorca l'ha encarregat per "transparència", però l'oposició ha criticat que és una maniobra per contrarestar les seves crítiques

3 min
La directora insular de Persones Grans, Sofía Alonso.

El Consell de Mallorca ha encarregat l'elaboració d'un informe "independent" per avaluar si la directora insular de Gent Gran, Sofia Alonso, es va vacunar correctament el primer dia de la campanya. La presidenta de la institució insular, Catalina Cladera, ha explicat en el ple d'aquest dijous que la decisió s'ha pres per "transparència", però ha tornat a defensar que Alonso no va incomplir el protocol.

El PSIB, MÉS i Unides Podem pretenien aprovar aquest dijous una moció d'urgència perquè el ple del Consell instàs a encarregar l'informe a l'equip de govern que formen els tres partits, però a causa de l'absència d'una consellera socialista el Pacte no han tingut la majoria suficient per tirar endavant la iniciativa.

Al text de la moció d'urgència del PSIB, MÉS i Unides Podem que no s'ha pogut tramitar al ple es detalla que els experts que facin l'informe han de fer-ho en un termini màxim de tres mesos, i que han d'analitzar el procés de vacunació des del punt de vista "ètic" i "procedimental". Si el compliment del protocol no ha estat adequat, el document diu que caldrà assumir responsabilitats. Malgrat que la moció no s'hagi pogut debatre al ple com pretenia l'esquerra, Cladera ha anunciat que encarregaran l'informe, i l'oposició ha criticat que es tracta d'una maniobra per contrarestar les seves crítiques.

El portaveu del PP, Llorenç Galmés, ha afirmat fora del ple que la presidenta té un comportament "radical", "autoritari" i "antidemocràtic" perquè han volgut "tapar" la decisió del ple amb una moció d'urgència. "Vol que gent afí li faci un informe per salvar-li les pilotes", ha comentat el popular, i ha tornat a exigir que es compleixi l'acord pres al ple de febrer en què MÉS, Ciutadans, el PP, El Pi i Vox varen votar a favor d'una proposta dels populars demanant la destituació de Sofia Alonso.

La consellera d'El Pi, Xisca Mora, ha assegurat que la moció de l'esquerra s'ha presentat per "tapar" la moció que el seu partit, el PP i Ciutadans debatran al ple d'aquest dijous per exigir que s'apliqui l'acord del ple per destituir la directora insular de Gent Gran. "Si Cladera està tranquil·la que s'han complert els protocols de vacunació, per què demanen un informe tècnic?", s'ha demanat, i ha afegit que potser és per acontentar MÉS, que també va votar a favor de destituir Alonso.

La portaveu de Ciutadans, Beatriz Camiña, ha criticat que Cladera no assumeixi la decisió del ple i que es "malbaratin" doblers per fer un informe "innecessari". "Si volen saber si fan bé les coses, instam a fer una auditoria de l'IMAS sobre la vacunació i l'escàndol dels menors", ha afegit Camiña.

Abans de les reaccions de l'oposició, Cladera ha reiterat al ple que no destituiran la directora insular. El portaveu de Vox al Consell, Toni Gili, ha qualificat d'"autoritària" la negativa de Cladera, que ha tornat a insistir que la Llei de consells insulars diu que la competència per nomenar i destituir càrrecs és del president. "El ple pot fer un suggeriment o emetre una opinió, però no destituir", ha comentat la presidenta, i ha demanat a Gili si deixaria el càrrec en cas que el ple del Consell n'aprovàs la destitució.

Cal recordar que la petició de destituir Sofia Alonso va ser proposada pel PP en el ple de febrer, però formava part d'una moció original presentada per Ciutadans que contenia dues peticions més que varen ser consensuades. En el primer punt de la iniciativa –aprovada per unanimitat– es demanava que l'equip de govern i l'oposició assumissin el "compromís ètic" de demanar la dimissió o destitució de qualsevol càrrec públic que incomplís el protocol de vacunació "beneficiant-se de la seva posició". En l'altre punt –proposat pel PSIB i també aprovat per unanimitat– el ple va instar els càrrecs públics a vacunar-se quan fos el seu torn per "donar exemple", segons va defensar el portaveu socialista al Consell, Andreu Alcover.

stats