Societat 10/06/2021

Els onze menors no acompanyats de Ceuta arriben aquest divendres a les Illes

El Consell de Mallorca n'acollirà sis, el Consell de Menorca dos i els altres tres estaran a càrrec del Govern balear

Catalina Riera
2 min
Menors migrants arribant a Ceuta

PalmaEls onze menors no acompanyats de Ceuta arribaran a les Illes Balears entre divendres i dissabte. Així ho ha assegurat el president de l'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS), Javier de Juan, durant el ple d'aquest dijous. En concret, sis d'ells estaran sota la tutela del Consell de Mallorca, dos residiran a centres del Consell de Menorca i els altres tres estaran a càrrec del Govern balear.

De Juan ha explicat que els joves tenen entre 16 i 17 anys i que l'IMAS s'encarregarà de tot el procés. "Intentarem regularitzar la seva situació, la possibilitat de retorn amb la seva família i els anirem preparant per a l'emancipació, en cas que efectivament compleixin els 18 anys amb nosaltres", ha dit. Així, el protocol que es durà a terme amb els menors serà el mateix que s’aplica a qualsevol altre infant o adolescent arribat en les mateixes circumstàncies.

En un primer moment ingressaran en un centre de primera acollida i, tot i que ja venen amb una primera valoració mèdica de Ceuta, se’ls tornarà a repetir un reconeixement per valorar el seu estat de salut. L’IMAS els assignarà un tutor que, amb la col·laboració dels mediadors interculturals de la institució insular, determinarà quins recursos assignar a cadascun d’ells i es començarà a dissenyar un pla de treball personalitzat a cada cas específic.

En aquest sentit la Conselleria d'Afers Socials i Esports, Fina Santiago ha explicat que la situació de tres dels migrants que arribaran en els pròxims dies a l'Arxipèlag és diferent de la resta. Santiago ha explicat que els tres menors que seran tutelats pel Govern estan a pocs mesos de fer els 18 anys i ser ja majors d'edat i l'Executiu illenc durà a terme un seguiment del seu cas d'una forma una mica especial. La consellera ha detallat que aquests menors no aniran a un centre de primera acollida, sinó que els ubicaran a un pis amb vigilància durant les 24 hores del dia i un cop facin els 18 anys ja s'incorporaran al programa d'emancipació.

Fina Santiago ha explicat l'Arxipèlag sol·licità que els menors que arribassin estiguessin prop de complir els 18 anys per tal que les tuteles fossin tan curtes com sigui possible i els poguessin incorporar més ràpidament al programa d'emancipació. Aquests infants i adolescents formen part dels 200 que s'han repartit a totes les comunitats autònomes de l'Estat per alleugerir la crisi que es viu a Ceuta davant l'entrada de milers de persones en situació irregular.

Per altra banda, de Juan ha contestat una pregunta de la portaveu d'El Pi, Xisca Mora, en què li demanava quant ha augmentat el nombre de menors en els centres d'acollida. El president de l'IMAS ha explicat que des del 1r de gener fins al 4 de juny n'han entrat un total de 75: "32 dels quals no estan tutelats perquè estan en un entorn de família protectora, cinc varen ser cessaments d'acolliment familiar, 18 per ingrés policial i 20 tutelats", ha especificat.

En aquest sentit, de Juan ha apuntat que respecte de 2020 hi ha hagut un increment dels menors, ja que només n'hi havia 46. Respecte dels 75 d'enguany, el conseller ha explicat que 14 d'ells varen poder retornar amb les famílies, hi va haver dos processos d'emancipació i es va treballar amb 21 dels casos per un trasllat o servei d'acollida més estable.

stats