El Consell Interterritorial acorda el confinament perimetral de les comunitats per Setmana Santa

Demà es decidirà si s'autoritza l'administració de la vacuna d'AstraZeneca a persones de més de 55 anys

3 min
La ministra de Sanitat, Carolina Darias, en una imatge d'arxiu

BarcelonaEl Consell Interterritorial ha acordat aquesta tarda mantenir entre el 17 i el 21 de març i entre el 26 de març i el 9 d'abril el confinament perimetral entre comunitats i restringir a un màxim de quatre persones les reunions en espais públics tancats i a un màxim de sis en els oberts. Als espais privats, com les llars, la restricció estableix que només s'hi poden trobar els convivents. També es mantindrà el toc de queda entre les 23 h i les 6 h. Són mesures d'obligat compliment per a totes les comunitats i de "mínims", ha dit en la roda de premsa posterior al Consell Interterritorial la ministra de Sanitat, Carolina Darias, que ha apuntat que si alguna comunitat creu que ha d'endurir-les pot fer-ho. De fet, el departament de Salut ja ha anunciat que per Setmana Santa l'inici del toc de queda a Catalunya es mantindrà a les 22 h.

Totes les comunitats autònomes de l'Estat han votat a favor de les restriccions de mobilitat acordades, menys Catalunya i la Comunitat de Madrid. En el cas català, segons Darias, hi ha hagut abstenció perquè en el moment de la votació la consellera no hi era, i segons l'ACN perquè Salut diu que l'executiu espanyol "només es mou" per frenar la capital espanyola. En el cas de la Comunitat de Madrid, en plena crisi política interna ha optat per desafiar el govern espanyol i ha amenaçat amb no tancar perimetralment per Setmana Santa ni pel pont de Sant Josep, que és festiu a Madrid i en altres comunitats. El conseller madrileny de Sanitat, Enrique Ruiz Escudero, ha assegurat que el decret d’estat d’alarma dona potestat als governs autonòmics per imposar les mesures que considerin necessàries. “La nostra posició ha quedat molt clara. No es tancarà perimetralment”, ha dit Escudero. Segons el conseller madrileny, es tracta d’una decisió “tècnica” i no “política”. Madrid al·lega que la seva densitat de població és molt més elevada que a la resta de comunitats, un fet que, segons Escudero, contribueix a la propagació del coronavirus. Tot i això, Darias ha advertit que per llei i de facto, ja que l'acord es publicarà al BOE i la resta de comunitats el respectaran, Madrid també quedarà tancada.

Darias també ha informat que Balears i Canàries seran l'excepció de la restricció de mobilitat perimetral entre comunitats i s'hi podrà accedir amb una PCR negativa, encara que no ho podran fer turistes de la resta de l'Estat.

D'altra banda, la ministra de Sanitat ha confirmat que demà al matí es reunirà el consell de Salut Pública i que a la tarda decidirà si autoritza administrar la vacuna d'AstraZeneca a persones de més de 55 anys, tal com han demanat de forma reiterada Catalunya, la Comunitat de Madrid i el Govern de les Illes Balears.

També ha pressionat en aquest sentit la comunitat de metges. El Grup Col·laboratiu Multidisciplinari per al Seguiment Científic de la Covid-19 (GCMSC), una plataforma independent formada per científics de renom, com l'epidemiòloga de la Vall Hebron Magda Campins i l'ex director general de Salut Pública de Catalunya Antoni Plasència, els plans de vacunació català i espanyol són correctes, però en un comunicat han donat “ple suport” a l’administració d'AstraZeneca a persones de més de 55 anys, ja que aquest canvi “permetria cobrir com a mínim la franja d’edat fins als 70 anys”. A Catalunya hi viuen 400.000 persones de més de 80 anys, 633.000 d'entre 71 i 80 anys i 832.000 d'entre 61 i 70 anys, i la protecció d’aquestes persones amb AstraZeneca permetria “optimitzar la immunització de la població més vulnerable”. 

Un dels membres del GCMSC, l'investigador d'IrsiCaixa i de l'Institut de Recerca Germans Trias i Pujol Julià Blanco apunta que és "paradoxal" que s'estigui "vacunant persones joves i sanes abans que gent gran amb les dosis que arriben". "Això, ara per ara, només es pot alleugerir aixecant el veto a AstraZeneca més enllà dels 55 anys", assegura Blanco, que insisteix que s’ha d’exigir al ministeri de Sanitat que faci com la resta d'estats europeus i permeti administrar aquesta vacuna a tothom, sense límit d'edat.

A més, Vergés i Argimon defensen, en la línia que ja va argumentar el president del Col·legi de Metges, Jaume Padrós, que hi ha criteris ètics i clínics que fan necessari elevar l'edat de vacunació amb AstraZeneca a persones més grans de 55 anys. En aquest sentit, Padrós ja garantia la setmana passada el suport dels metges al Govern si decidia tirar pel dret i administrar aquesta vacuna sense limitació d'edat per poder immunitzar més ràpid la població de risc. Una possibilitat que ara el Govern sembla tenir sobre la taula, si bé Argimon va descartar dimarts "una DUI amb les vacunes” com a tal.

stats