Societat 20/02/2019

El Consell Escolar rebutja la recentralització de l'ensenyament

L'organisme ha emès una resolució en resposta a les declaracions de polítics de dreta i extrema dreta

Ara Balears
2 min
Imatge d'arxiu

PalmaEl Consell Escolar de les Illes Balears (CEIB), òrgan de representació de la comunitat educativa, ha difós una resolució en la qual expressa el seu rebuig a la possibilitat que "l'Estat recuperi les competències que actualment tenen les comunitats autònomes en matèria educativa". El pronunciament, aprovat aquest dimarts, respon a "les declaracions fetes per alguns líders polítics anunciant la intenció" de promoure una recentralització de les competències d'ensenyament.

Cal recordar que el líder estatal del Partit Popular, Pablo Casado, ha exposat el seu desig de recentralitzar les competències educatives. Segons el CEIB, aquest retorn de competències "suposaria tornar al model educatiu centralitzat d'abans de la Constitució espanyola del 1978 i dels estatuts d'autonomia". Per això, es declara "a favor de mantenir i reforçar el model actual".

Casado ha defensat en nombroses ocasions que l'educació "ha de ser competència espanyola, de l'Estat", perquè així ho diu la pròpia Constitució. Per al líder del PP, l'Estat ha de ser el titular de la competència, encara que la comunitat sigui l'encarregada d'administrar-la.

Per la seva banda,

Així, el president de Vox, Santiago Abascal, ha situat en els darrers mesos com a prioritari retornar a l'Estat la competència en matèria educativa. A més, en aquesta línia de canvis, la formació aposta també perquè l'espanyol sigui la llengua vehicular obligatòria i que les cooficials quedin com a opcionals.

Davant aquesta possible situació, els sindicats d'ensenyament de les Illes també s'han mostrat contraris a la proposta dels líders nacionals del Partit Popular i de Vox. "Recentralitzar les competències educatives suposaria fer una passa enrere en tot el que s'ha aconseguit avançar en matèria educativa en els darrers anys. No es pot jugar d'aquesta manera amb l'educació, un dels pilars de la societat", subratlla el representant d'Alternativa Docent, Miquel Àngel Santos.

stats