LLIBERTAT D’EXPRESSIÓ
Societat 25/05/2018

La connexió catalana amb l’exili de Valtonyc

Va rebre el suport dels consellers independentistes per sortir de l’Estat i hi compartirà advocat

Jaume Ribas
3 min
El raper mallorquí Valtonyc, en un acte al Parlament català.

PalmaDimecres passat, l’ARA Balears avançava en exclussiva que la sortida del raper de sa Pobla, Josep Miquel Arenas, Valtonyc, s’havia fet gràcies al suport i la col·laboració de l’entorn dels consellers catalans exiliats a Brussel·les. Al llarg d’aquests dies, les evidències d’aquesta connexió entre el raper i els consellers s’ha anat fent de cada vegada més explícita.

Tot d’una que es va conèixer la notícia, el president català a l’exili, Carles Puigdemont, va fer un tuit en què desitjava sort a Valtonyc. “Tot el meu afecte per una decisió difícil en l’àmbit personal però que et permet continuar defensant valors i llibertats fonamentals, sense els quals no hi ha democràcia. Sort Valtonyc i una abraçada”, escrivia.

Dijous, el grup de suport de Valtonyc participava en una conferència al Parlament Europeu convidats pel grup dels Verds-Aliança Lliure Europea (ALE), juntament amb els també rapers Pablo Hasel i Elgio. L’eurodiputada del Bloc Nacionalista Gallec Ana Miranda va ser la cara política més visible d’aquest acte, però també hi va tenir un paper important l’eurodiputat Josep Maria Terricabras, d’Esquerra Republicana de Catalunya. A l’acte, hi assistí el conseller de Cultura a l’exili, Lluís Puig, del PDECat.

L’horabaixa de dijous, una cinquantena de persones convocades per l’Esquerra Independentista i el grup de suport es manifestaven davant la delegació del govern de Palma per expressar la seva solidaritat amb el músic.

Una de les representants del grup, Maria de Lluc Forteza, insistia que no saben on es troba el raper i afirmava que no sabien si hi havia una relació “ni molt manco” amb els exconsellers catalans que són fora de l’Estat espanyol. Altres fonts del grup de suport i de l’entorn del cantant han assegurat que desconeixien si hi ha cap relació amb els polítics independentistes que hi ha a l’exili, però tampoc no ho han negat. Així mateix, asseguren que desconeixen on és el raper i que no mantenen contacte amb ell. La mateixa nit de dijous, però, s’obria el web Niunpasenrere.org per recollir donacions per al raper i per informar del retrocés de la llibertat d’informació a l’Estat espanyol i es feia córrer un vídeo elaborat per sis entitats catalanes que confirmaven l’exili de Valtonyc. Entre aquestes sis associacions hi ha Òmnium Cultural, que al costat de l’ANC, ha tingut un paper important en el procés català.

Ahir, l’advocat que s’ocupa de la defensa del conseller Toni Comín i de l’exconsellera Meritxell Serret, Gonzalo Boye, va confirmar a l’ARA que també es faria càrrec de la situació de Valtonyc. L’anterior advocat de Josep Miquel Arenas, Juan Manuel Olarieta, ja va avançar que recorreria la sentència de la justícia espanyola davant el Tribunal Europeu de Drets Humans d’Estrasburg.

Amb Boye al càrrec del cas, els passos a seguir seran els mateixos: recórrer al Tribunal Europeu de Drets Humans els pròxims dies i intentar que se suspengui la pena del músic. En cas que no se suspengui, la sentència d’Estrasburg pot allargar-se anys, com sol passar amb aquest tipus de casos i, de fet, el mateix raper havia lamentat els últims mesos la lentitud del tribunal europeu.

La incògnita Valtonyc

Amb l’exili de Valtonyc confirmat, la principal incògnita que falta per desvetllar és la localització del raper. Gonzalo Boye no ha confirmat que el raper sigui a Bèlgica, però és el lloc on apunta la majoria d’informacion i on es troben els consellers d’Esquerra Republicana representats per l’advocat, Toni Comín i Meritxell Serret.

Sigui com sigui, amb l’euroordre ja en curs, les policies europees consideren Valtonyc un fugitiu i s’arrisca a ser arrestat si fa qualsevol tipus d’aparició pública.

Per evitar aquesta situació, Puigdemont i els consellers catalans varen pactar amb les autoritats belgues presentar-se ells mateixos a comissaria i que els duguessin davant un jutge. En el cas del raper mallorquí, la situació seria la mateixa: la policia hauria de dur Valtonyc davant un jutge perquè decideixi si el raper entra a presó o queda en llibertat -com els consellers catalans- mentre es resol el procediment.

Sa Pobla continua mobilitzant-se

El poble de Josep Valtonyc, sa Pobla, va viure ahir vespre una jornada de mobilització, reivindicació i festa a favor del raper. Joves del poble i un grup de suport varen organitzar des de les sis de l’horabaixa un seguit d’actes, com jocs infantils, diverses actuacions, xaranga, batucada, concerts i un correbars per set establiments. La gent de sa Pobla ha seguit de prop el cas del raper d’ençà que es va saber que havia sortit de l’illa, fet que ha sorprès gran part dels veïnats.

stats