Societat 01/03/2016

Confirmen per primer cop l'associació entre el Zika i la síndrome de Guillain-Barré

L'Institut Pasteur de París fixa la incidència en 2,4 casos per cada 10.000 infectats

Mario Martín Matas
2 min
El mosquit tigre té el seu període de màxima activitat entre l’abril i el setembre. Com tots els mosquits, necessita aigua per pondre els ous.

BarcelonaEl primer estudi que proporciona evidència científica en la relació entre el virus Zika i el risc de patir la síndrome de Guillain-Barré. Així ho defensa la revista científica 'The Lancet' en un article que publica aquest dimarts i que, basant-se en una investigació de l'Institut Pasteur de París, assegura que hi ha una causalitat entre ambdues patologies.

Un mes després que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) declarés el Zika com a emergència sanitària global per la seva ràpida expansió per Amèrica del Sud i Central, la malaltia continua estenent-se i, en el cas de Catalunya, ja són 20 els casos diagnosticats.

Però quina és la gravetat del Zika? Com que que només un 25% dels casos presenten simptomatologia clara, i en la gran majoria dels casos és lleu –febre, conjuntivitis o erupcions cutànies que desapareixen en dies–, el risc es concentra per la seva possible vinculació amb altres malalties neurològiques, com és l'aparició de microcefàlia en nadons. És per aquesta raó que el departament de Salut s'ha compromès a vigilar totes les dones embarassades que tornin dels països on el virus hi és més present. La investigació publicada avui, però, se centra en la síndrome de Guillain-Barré.

Enmig de l'epidèmia de Zika, el Brasil ha informat de més de 5.600 possibles casos de microcefàlia en nadons, però fins ara només n'ha confirmat 583, i encara s'han de fer els estudis científics que confirmin aquesta causalitat. D'altra banda, Colòmbia va alertar fa uns dies que havia detectat un repunt de casos de Guillain-Barré. Ara, però, arriba la confirmació per aquesta segona patologia, una síndrome que provoca paràlisi muscular i, en els casos més greus, afectacions respiratòries.

Quina por ens ha de fer el Zika?La investigació que publica l'Institut Pasteur se centra en un brot de Zika que es va produir a la Polinèsia Francesa entre l'octubre del 2013 i l'abril del 2014, una epidèmia que va afectar dos terços dels habitants de l'arxipèlag. Els investigadors han descobert que, en aquest context, el risc de patir la síndrome de Guillain-Barré va ser de 2,4 casos per cada 10.000 habitants, un percentatge que, tot i que és petit, representa més del doble de la casuística que es dóna en la població en general.

Els efectes de la síndrome acaben per superar-se a les quatre setmanes en la gran majoria dels casos, però en el cas de la Polinèsia, el 38% dels pacients estudiats –16, en total– van haver de ser atesos als serveis de reanimació per rebre assistència respiratòria durant la fase aguda de la malaltia.

L'estudi "permet confirmar el paper de la infecció pel virus Zika com a origen d'aquestes complicacions neurològiques greus", ha explicat Arnaud Fontanet, un dels responsables de l'estudi, segons recull l'agència Efe. És per això que Fontanet, davant l'epidèmia mundial de Zika amb desenes de milers de casos, recomana "esperar un augment important" dels pacients amb problemes neurològics greus i anticipar la necessitat de reanimació que, en alguns casos, requeriran.

stats