Jaume Matas elegí Over Màrqueting per fer el pla de comunicació de Son Espases

L'exconsellera de Salut, Aina Castillo, assegura que fou el llavors president qui li va donar la indicació

"El president em va indicar contractar Over Màrqueting". L'exconsellera de Salut Aina Castillo es referia únicament a l'empresa que havia de dur a terme el pla de comunicació de Son Espases, un pla que, segons la llei de contractació, havia d'anar a càrrec de la UTE constructora de l'hospital de referència, però que delegà a la seva conselleria. Aina Castillo l'hi comentà a Jaume Matas, qui decidí que s'encarregàs la tasca a Over Màrqueting, l'empresa que dona nom al cas de corrupció que s'ha reprès aquest dilluns a l'Audiència de Palma. 

L'exconsellera de Salut ha negat haver rebut ordres de l'expresident d'afavorir les contractacions a aquesta empresa, com va dir Matas en el seu moment. "Mai no vaig rebre aquestes instruccions. Sé que el senyor Matas ho ha declarat i em va sorprendre, però potser jo no hi era", ha explicat al Ministeri Fiscal. 

Aina Castillo, que en el seu moment fou imputada per aquest cas, ha declarat en qualitat de testimoni. Segons la seva versió, coneix l'empresari d'Over, Daniel Mercado, perquè "el tenia vist per la seu" durant la campanya electoral del 2003. Posteriorment, es trobà amb ell el mes de gener del 2007, quan Matas li va dir que "seria una bona empresa per encarregar-se del pla de comunicació de Son Espases". Però en aquell moment, ha relatat, va topar amb dos inconvenients. Per una banda, Mercado li presentava un pressupost amb el qual volia gastar gairebé tota la partida assignada a comunicació (d'1,3 milions d'euros) al principi de la campanya. I per una altra, "em diu que una part d'aquest doblers havien d'anar al partit", ha explicat. "En aquell moment vaig telefonar al senyor Areal (gerent del PP) per demanar què passava amb aquest senyor. Pressuposava que jo sabia que una part dels doblers havien d'anar al partit". 

D'altra banda, l'exconsellera ha parlat del paper de María Luisa Duran, una de les persones jutjades, dins la seva conselleria. Duran fou contractada com a cap de premsa però exercia un paper de tècnic de publicitat, segons ha relatat Castillo. Va estar a la Conselleria des del maig del 2003 fins a final del 2005. Des de l'Administració Pública va signar alguns concursos públics en què convidaven a participar Over o empreses amb la mateixa seu fiscal. "Jo no intervenia en la fase de contractació", ha declarat Castillo. El fiscal Miguel Ángel Subirán ha recordat que Duran "no sabia qui li donava el nom de les empreses que s'havien de contractar", cosa que Castillo ha comentat amb un: "No vaig ser jo".

Participació dels hotelers

La primera a declarar en la sessió d'aquest dilluns ha estat una guàrdia civil del grup d'anticorrupció, qui ha confirmat que segons les investigacions que es varen fer llavors diverses  empreses hoteleres haurien sufragat amb uns 100.000 euros la campanya electoral del PP del 2003, en concret una despesa que queda reforçada en un seguit de factures. El pagament es va fer a través d’Over Màrqueting, que va emetre les factures fictícies a empresaris del sector turístic per diversos conceptes.

A més, ha assegurat que en un correu electrònic intern entre l'empresa Over Màrqueting i la responsable de campanya es parla d'"indicacions de José  María  Rodríguez sobre marxandatge". Ara bé, també ha aclarit que "és l'únic correu en què se'l menciona".

L'agent ha explicat que els investigadors del cas Over varen sofrir pressions internes per part dels màxims responsables de la Comandància, que "ens citaren a tots els que participàvem en els informes i les anàlisis i ens varen fer una sèrie de preguntes exclusivament dels informes de la Conselleria d'Interior".

D'altra banda, la guàrdia civil ha explicat que la contractació de l'empresa Over Màrqueting per part de l'administració pública balear s'inicià l'any 2004, després que el Partit Popular guanyàs les eleccions. "Abans treballava a Madrid i amb el PP a la campanya de 2003".

El cas  Over  Màrqueting jutja si el PP  va compensar l'empresa de publicitat encarregada de la seva campanya electoral de 2003 amb múltiples contractacions des de l'Administració Pública . S'hi jutgen l'exdelegat del Govern i exconseller d'Interior, José María Rodríguez, l'expresident del Govern Jaume  Matas i l'excap de premsa de la Conselleria de Salut, María   Luisa  Duran.

EDICIÓ PAPER 12/10/2019

Consultar aquesta edició en PDF