MERCAT RUS ELS RESIDENTS
Societat 01/06/2013

La comunitat russa fa 'teranyina' a les Illes

Els prop de 1.600 d'empadronats a Balears s'erigeixen com a pont entre aquest nou turisme i la societat que els acull

A. Travesset
4 min
CAVIAR VERMELL I NEGRE  A la botiga Moscou, a Palma, es poden trobar tot tipus de productes d'origen rus. La llauna de dos quilos de caviar costa 3.000 euros.

PalmaUn dissabte horabaixa del mes de maig. El restaurant Samovar obre avui les portes. I el propietari, Wulf Breslav, rep un per un els convidats que a poc a poc omplen aquest petit local reconvertit en casa de menjar amb genuí sabor rus. Tots formen part de la creixent comunitat russa resident a Mallorca. Samovar vol dir tetera en rus, d'aquestes típiques gerres de llauna profusament ornamentades, amb anses, com si fossin un trofeu esportiu, i que mantenen calent el clàssic te negre. I alguns exemplars decididament barrocs d'aquestes teteres llueixen al Samovar. "Aquest és el primer restaurant rus a Mallorca", afirma Breslav, nat a Ivanovo i que resideix a l'Illa des de fa sis anys, després d'una vida que l'ha duit a viatjar per tot el món tocant el piano en hotels amb conjunts, orquestres, solistes i en solitari. Ara es dedicarà a servir plats de borsx (sopa típica), golubtsi (farcells de col amb carn) i pelmeni (pasta farcida a l'estil dels ravioli) a turistes i a residents russos i a tothom que vagi al Samovar.

Amb Denominació d'Origen

Algunes de les viandes que Breslav necessita per al seu nou restaurant vénen directament de la botiga d'Elena Ordova. Aquesta moscovita viu a Palma des de fa dos anys i ara s'ha convertit en la propietària de l'únic comerç de queviures russos de l'Illa. "La botiga abans es deia Kopeika, però ara es diu Moscou". Tocant a les Avingudes de Palma, al Moscou es pot trobar de tot: "Pa rus congelat, xatka , vodka, cervesa...", tot amb Denominació d'Origen russa i distribució alemanya.

Tanmateix, el producte estrella és el caviar, negre i vermell. Una llauna de dos quilos arriba als 3.000 €. "Hotels i restaurants ja ens en compren", apunta Ordova, que ja ha pensat a "distribuir caviar per tot Espanya des de Palma". I és que "contra la crisi s'ha de pensar en positiu". La botiga Moscou exigeix "moltes hores" a Elena Ordova i als dos empleats, però creu que val la pena intentar-ho ara perquè "Espanya representa una bona oportunitat d'inversió per als russos. Mallorca és ideal per viure-hi per la seva tranquil·litat i la dels seus tres fills".

Els dos fills grans d'Elena Ordova assisteixen cada dissabte a un esplai rus que organitza l'associació cultural russa Liuvaba. A les Illes no hi ha cap escola russa i, per tant, els infants no reben educació reglada de llengua i cultura del seu país d'origen. Liuve Lapshina és vicepresidenta de l'associació cultural. Originària de Sant Petersburg, arribà a Mallorca l'any 2000 per treballar com a artista de circ en espectacles que es feien a llocs com Son Amar i Es Fogueró. "Oferim classes de rus, d'història i cultura, de cant i de folklore als nins, fills de russos que viuen a Mallorca, uns 25. Així mateix, hi assisteixen alguns nins russos adoptats per mallorquins", assenyala Lapshina, que abans de venir a Mallorca era domadora de cavalls. Ara, a més a més, es dedica a l'organització d'esdeveniments: "Tant prepar sopars i actuacions com acompany russos que cerquen casa per comprar".

Evolució de la comunitat

Liuve Lapshina ha viscut el creixement de la comunitat russa de Mallorca: "Abans hi havia molts de russos il·legals que cercaven feina de neteja o de cuidadors de nins o grans i que no es relacionaven gens perquè només tenien esment de trobar feina i regularitzar la seva situació. Després varen venir artistes a treballar, com jo, i guies turístics per als russos". I la tercera classe de resident rus a Mallorca per Lapshina la formen els "homes de negocis russos que tenen aquí una residència de vacances". Ara, però, la flexibilització en la concessió dels permisos de residència i de treball ha resolt la situació de la majoria de residents russos irregulars.

Atracció pel tipus de vida

L'agència d'organització d'esdeveniments de Liuve Lapshina s'anuncia al web de Russkoe Radio Mallorca. Des de final del mes d'abril el dial de Mallorca permet escoltar una ràdio fórmula musical salpebrada amb notícies feta íntegrament en rus. Alexandra Malyugina, que com Lapshina és de Sant Petersburg, n´és la gerent. Malyugina ha estudiat espanyol i un màster en administració d'empreses a la UIB. Fa 9 anys que resideix a Palma i això li ha permès prendre una visió global de la societat de rebuda. "A Espanya es facilita prou l'obtenció del visat; si se'n compleixen els requisits, l'expedeixen per sis mesos de durada", remarca la gerent de Russkoe Radio Mallorca, qui creu que aquest fet, "el menjar, el clima i el tipus de vida que ofereix Espanya justifiquen l'èxit que té l'Estat a Rússia com a destinació turística".

Aquesta opinió la comparteix Elvira Gallyamova, resident a Mallorca des de l'any 2000 i que està casada amb un mallorquí. Gallyamova exerceix de pont entre Balears i Rússia per a la gestació de vies de negoci per a empreses i inversors d'ambdues bandes. Com a editora de la revista Rusia & Mallorca i dirigent del club de negocis GE Bussiness Club, cerca difondre al seu país d'origen "la idoneïtat de les Illes com a lloc per establir-s'hi durant tot l'any", i no només com a "destinació turística d'estiu".

Gallyamova, al contrari que molts dels seus compatriotes, es mostra escèptica davant la possibilitat que es pugui abolir el visat: "L'espai Schengen n'exigeix, i això no és problema per als russos per invertir a Holanda o a la República Federal Alemanya; al contrari, el visat dificulta el blanqueig de capitals i, per això, s'ha de mantenir".

A Palma i Calvià

El padró d'habitants de Balears de l'Institut Nacional d'Estadística a 1 de gener d'enguany eleva la xifra de residents russos a Mallorca als 1.589, un 12% més que l'any passat. El gruix dels empadronats són a Palma i a Calvià, la seva edat es troba majoritàriament entre els 16 i els 44 anys i són dones en una proporció de 3 a 1. Als russos residents s'hi sumen gairebé la mateixa quantitat d'ucraïnesos i, afegint-hi els estonians, letons, lituans, armenis, bielorussos, georgians, moldaus i kazakhs, el total del col·lectiu rus parlant a l'Arxipèlag supera les 4.200 persones.

stats