Societat 04/05/2022

La comunitat energètica del Galatzó abaratirà fins a un 40% la factura de la llum d'unes 400 cases

Durant les hores en què les plaques solars estiguin en funcionament, l'energia es podrà vendre per 0,075 euros el kWh

ARA Balears
1 min
Imatge d'arxiu de plaques fotovoltaiques instal·lades a Mallorca.

PalmaL'Institut Balear de l'Energia (IBE) instal·larà plaques fotovoltaiques a diversos indrets del Galatzó, a Calvià, per crear una comunitat energètica de renovables, que abaratirà entre un 30% i un 40% la factura de la llum d'uns 400 habitatges de la zona.

Segons recull aquest dimecres Europa Press, prop del 80% del consum energètic d'aquestes cases es podrà aconseguir amb l'energia fotovoltaica que es produesqui amb aquestes plaques, que no només beneficiaran particulars, sinó també a espais públics.

Els càlculs de la Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica indiquen que aquestes plaques, que tindran una potència d'uns 900 kW, es podran instal·lar en espais com l'institut, l'escola, el poliesportiu, cobertes residencials i aparcaments.

0,075 euros el kWh

D'aquesta manera, els residents pagaran l'energia a preu de cost durant les hores de producció i sense necessitat de fer cap inversió inicial, amb una mitjana de 0,075 euros el kWh, segons ha destacat el conseller d'aquesta àrea, Juan Pedro Yllanes.

El conseller ha insistit que la transició energètica és una oportunitat per lluitar contra el canvi climàtic i la pobresa energètica, impulsant-la des d'una perspectiva "socialment justa" i aconseguint que tots puguin beneficiar-se de l'autoconsum.

"Esperem que el model del Galatzó sigui extrapolable a altres llocs de les Illes i continuem reduint el consum energètic de les Balears al mateix temps que reduïm emissions de manera cooperativa", ha afirmat, per la seva banda, el director general d'Energia i Canvi Climàtic, Pep Malagrava.

Juntament amb el batle de Calvià, Alfonso Rodríguez, Yllanes i Malagrava han firmat el conveni per poder crear aquesta primera comunitat energètica renovable en una zona residencial, un projecte que serà gestionat per l'IBE.

stats