EDUCACIÓ
Societat 27/07/2019

L’esperit compromès de Clara Hammerl impregna una beca predoctoral de la UIB

La filantropa Maria Morell i Caixa Colonya n’assumeixen la major part de la despesa

Maria Fuster
2 min
L’esperit compromès de Clara Hammerl impregna una beca predoctoral de la UIB

Palma“Em passa un calfred pel cos quan pens en tot el que va fer Clara Hammerl”, diu Maria Morell, mecenes de la beca predoctoral de la Universitat de les Illes Balears (UIB) que du el nom d’aquesta dona prussiana que va viure entre el final del segle XIX i el principi del segle XX a Pollença i que va rompre amb tots els motles establerts. “Va ser un èxit total i absolut, ella va recuperar tots els drets que no tenien les dones. El que passa és que no l’hem seguida”, afirma Morell, amb determinació. I és justament aquest l’objectiu que persegueix aquest conveni, el de donar continuïtat a l’esperit capdavanter d’una dona que treballà per promoure l’educació i per ajudar els infants més necessitats a la Institució Lliure d’Ensenyança de Pollença amb un model progressista i laic. Hammerl passarà a la història per ser la primera a dirigir una entitat financera, la que va crear el seu marit, Guillem Cifre, i que ara és coneguda com la banca ètica de Mallorca, Caixa Colonya.

El conveni predoctoral Clara Hammerl, que vol ser un impuls a la formació de joves investigadores, preveu un total de 22.000 euros per al primer any. Aquesta quantitat podrà ser prorrogable fins als tres anys. Dos terços d’aquesta suma els pagarà directament Maria Morell i un terç el pagarà la Caixa Colonya de Pollença, durant el curs 2019-20. Els anys següents s’espera que l’IB-Dona pugui participar-hi finançant una part del conveni predoctoral.

“Les escoles no han d’ensenyar únicament matemàtiques o geografia, han d’ensenyar valors humans, hem de conviure amb més humanitat”, afirma Morell. En aquest sentit, Juan José Caldés, responsable de relacions institucionals de Caixa Colonya, assegura que si a Clara Hammerl i al seu marit els demanassin què volien que sobrevisqués en el futur i haguessin de triar entre l’entitat d’estalvi i l’escola, ells triarien sense dubtar-ho “l’escola”. I és que, segons explica, va ser el primer edifici que Guillem Cifre va construir, un projecte innovador que apostava per la coeducació i pel contacte amb la natura. La Caixa d’Estalvis de Pollença estava vinculada a la Institució Lliure d’Ensenyança de Pollença.

Aquest innovador projecte va permetre materialitzar el desig de Maria Morell de col·laborar amb la universitat dins l’àmbit de la investigació i la recerca relacionat amb temes de dones. La seva amistat amb la directora del Consell Social de la UIB, Xisca Mas, va ser determinant entre les dues per crear aquest espai, que permetrà donar llum a temes que la història escrita, sobretot per qui manté el relat patriarcal, s’ha preocupat de deixar en l’obscuritat.

“Mai m'he tancat cap porta, ho he provat tot"

Maria Morell és una dona solidària que fuig de la visibilitat mediàtica, però això no l’atura. “Mai m’he tancat cap porta, ho he provat tot”, assegura. Es mostra agraïda, sense emperons amb el projecte del conveni predoctoral Clara Hammerl. El seu esperit altruista també és present a Amics de Tilloli Índia, un projecte del qual cada any surten 600 alumnes i del qual realment se sent orgullosa. Amb aquest conveni, però, també està completament involucrada.

stats