Societat 19/09/2019

L'exconsellera d'Educació de Bauzá sotmet a un tercer grau l'actual conseller

A la seva intervenció al Parlament, Martí March ha defensat el català de manera ferma

Maria Fuster
3 min
El conseller Martí March i el seu equip al Parlament

PalmaL'exconsellera d'Educació durant l'època al conseller d'Educació, Martí March, qui li ha reret si li estava fent "un examen". March, a la compareixença al Parlament a petició pròpia, ha donat compte de les línies polítiques que duran a terme al llarg d'aquesta legislatura i ha fet una defensa ferma de la llengua pròpia. "Si no el defensam nosaltres, el català es perdrà", ha dit, i ha remarcat que "sense l'escola, el català hauria desaparegut"

De les més de quatre hores que ha durat la compareixença, els moments en què s'ha respirat més tensió han estat entre la popular Núria Riera i el conseller March. La diputada del PP ha sotmès l'actual responsable d'Educació a un dur tercer grau sobre diferents temes: nombre d'assessors, xifra de centres que tenen publicat el projecte lingüístic, xifra d'inspeccions accidentals, ràtios, abandonament i fracàs escolar, nombre de repetidors, taxa d'absentisme a Eivissa, aules modulars, si es farà una biblioteca a la UIB, i els centres previstos, entre altres preguntes. El conseller ha donat explicacions detallades i, quan no tenia xifres o dades, li ha dit que "li enviaria fil per randa" la informació. "Li agrairia respostes més breus", ha dit Riera. "Respon així com vull", li ha contestat March.

L'exconsellera d'Educació de Bauzá ha acusat March de no tenir control sobre els projectes educatius i lingüístics de centre. "Però quin control varen tenir amb el TIL si això va ser un desgavell", ha assenyalat, el conseller qui també li ha dit: "Quants inspectors teníeu? 10 i nosaltres en tenim 30. Com controlàveu?, mà militar?".

Riera ha acusat el conseller de mala educació i "d'insolència. En resposta, Martí March li ha dit "quan em parla de mala educació i insolència, es miri vostè".

Llei d'educació, interinatge, coeducació, UIB, 0-3

Un dels objectius estratègics de legislatura, ha explicat March, és l'elaboració d'una llei d'educació de les Illes Balears. "Tenim la maduresa política per tenir una llei d'educació pròpia amb consens, senzilla amb el suport de la comunitat educativa i amb el màxim suport parlamentari. Volem que tingui durabilitat". En segon lloc, ha assegurat que es farà feina en la normativa del règim d'ordenació de centres i també preveuen desenvolupar tot el que fa referència a l'educació inclusiva.

March també ha destacat la política de personal, un element clau. "A principi de la legislatura passada, hi havia una taxa d'interins del 37%, ara és d'un 28%. Volem anar disminuint la taxa d'interins per l'estabilitat educativa. L'any 2020 hi haurà oposicions amb més de 1.000 places i treballarem amb els sindicats pels anys que resten de legislatura", ha dit.

El conseller afirma que es farà un pla 0-3. "És un objectiu estratègic d'aquesta legislatura, volem fer-lo amb la col·laboració dels consells insulars. És important dins el que és la igualtat d'oportunitats".

En la intervenció també ha anunciat que a l'octubre i novembre es presentarà un pla de coeducació de les Illes balears, fet amb l'IBDona que pretén prevenir la violència de gènere. D'altra banda, ha remarcat que un dels objectius és reduir l'abandonament escolar prematur, que ara és del 24%, i ens agradaria abaixar-lo al 20%. Amb relació a les aules modulars, ha afirmat que de les actuals 90 que funcionen li agradaria acabar la legislatura amb una cinquantena.

Amb relació a la UIB, ha afirmat que s'havia reunit aquest dijous amb el batle de Palma i que pretén donar resposta a la demanda de la Universitat de crear una nova residència, ja que hi ha un llista d'espera de 200 joves. Això sí, ha assenyalat que la biblioteca haurà d'esperar.

stats