Societat 29/05/2018

Arranca el nou Servei d'Orientació Jurídica contra el Maltractament Animal

La Comissió de Defensa dels Drets dels Animals del Col·legi d'Advocats de Balears oferirà ajuda als ciutadans perquè sàpiguen quines vies legals s'han d'emprendre davant aquests casos

Aina Solano
4 min
El nou Servei d'Orientació Jurídica contra el Maltractament Animal funcionarà amb cita prèvia

PalmaAquest divendres es posa en marxa el nou Servei d'Orientació Jurídica contra el Maltractament Animal (SOJMA), impulsat per la Comissió de Defensa dels Drets dels Animals del Col·legi d'Advocats de les Illes Balears (ICAIB).

Com va anunciar la Comissió el març passat, aquest servei d'orientació es posa en marxa abans de l'estiu amb l'objectiu que aquelles persones, associacions o entitats que tinguin coneixement de possibles maltractaments o de pràctiques denigrants contra animals puguin rebre una primera orientació legal gratuïta sobre les mesures que es poden adoptar o les eines de denúncia que existeixen actualment.

Amb cita prèvia

El servei, que funcionarà mitjançant el sistema de cita prèvia a l'enllaç web https://www.icaib.org/abogados/secciones-y-comisiones/sojma/, serà atès voluntàriament i altruista i de manera rotatòria pels lletrats d'aquesta comissió el primer divendres de cada mes, de 10 a 12 h, a la seu del Col·legi d'Advocats, a Palma (la Rambla, 10).

La finalitat del Servei d'Orientació Jurídica contra el Maltractament Animal és proporcionar als usuaris una primera orientació legal per informar-los sobre la viabilitat de la pretensió i sobre les diferents opcions judicials o extrajudicials existents per a la defensa dels drets dels animals suposadament maltractats. Així, es tractaran exclusivament qüestions relacionades amb el maltractament i quedaran excloses del nou servei altres qüestions relacionades amb els drets dels animals, així com l'elaboració de qualsevol document; la tramitació, judicial o no, de l'assumpte plantejat, i l'obtenció d'una opinió fundada en dret sobre el fons de les qüestions plantejades.

Els lletrats impulsors del SOJMA consideren que un dels principals obstacles per aconseguir nivells eficaços de protecció dels drets dels animals és, precisament, que una bona part de la ciutadania no sap que determinades pràctiques poden ser sancionades per la via penal –en els casos més greus–, o per la via administrativa, la qual cosa, a parer seu, es tradueix en una absència de denúncies i, en conseqüència, en casos que, finalment, no arriben al coneixement de les autoritats ni es poden investigar.

Revertir o, almenys, mitigar aquesta situació és, per tant, l'objectiu fonamental d'un nou servei pensat per incrementar i avançar en la protecció dels animals enfront de tractes i pràctiques degradants.

Durant l'any 2015, el Servei de Protecció de la Natura (Seprona) va detectar 10.700 casos de maltractament no greu, que varen donar lloc a una infracció administrativa, i almenys 600 de caràcter greu, que sí que varen constituir un delicte.

La sentència pel cas del cavall Sorky das Pont mort a garrotades per Eugenio Sánchez va ser històrica a Espanya.

Condemna històrica a Espanya

Les Balears han registrat els darrers anys diversos casos greus de maltractament animal que s'han resolt amb diferents sentències condemnatòries contra els acusats. Una d'elles, la del cas del cavall Sorky das Pont, mort de manera violenta a garrotades pel seu propietari, Eugeni Sánchez, després que l'animal perdés distància en una carrera a l'hipòdrom de Palma, va ser històrica, ja que va ser la primera vegada a tot l'estat espanyol que un condemnat per maltractament animal acaba a presó. El tràgic succés va tenir lloc el 30 de desembre del 2012 i l'executòria, que va ser signada el 21 de desembre de 2015 per la magistrada jutge del Jutjat Penal número 8 de Palma, Maria Jesús Campos Barciela, va resoldre l'ingrés a presó de l'acusat, tot i que havia presentat un recurs de reforma després que li hagués estat denegada la suspensió de condemna o la seva substitució per treballs comunitaris. La magistrada va manifestar que "la mort atroç d'aquest cavall de carreres a la seva pròpia quadra de l'hipòdrom és una aberració en el segle XXI". L'acusació va ser a càrrec dels advocats d'ABADA (Associació Balear d'Advocats pels Drets dels Animals.

Altres sentències per maltractament animal

Poc després, la mateixa magistrada decretà l'entrada a presó d'un condemnat per un altre cas de maltractament animal: deixar morir el seu ca de fam i de set a Palma. La Policia Local va trobar el ca, que va ser anomenat Mix pels mateixos advocats d'ABADA, que també varen exercir com a acusació particular en el cas, l'abril del 2013, fermat amb una corda curta, desnodrit i deshidratat al pati del seu domicili. El ca va morir dies després. En aquest cas, la secció segona de l'Audiència Provincial de Palma confirmà l'ordre en presó (12 mesos) de l'acusat, que ja complia una pena per un altre delicte.

El cas del ca de raça bretó trobat i rescatat l'estiu del 2016 per una dona en una finca d'Algaida desnodrit, ple de paràsits i amb leishmaniosi és un altre dels casos recents de maltractament animal a les Balears. El propietari del ca i culpable del seu estat va acceptar sis mesos de presó per un delicte de maltractament greu d'animals domèstics. La jutgessa titular del Jutjat Penal número 1 de Palma li va imposar la prohibició d'exercir qualsevol professió relacionada amb la tinença o el comerç d'animals durant tres anys. A banda, l'home, de 50 anys i nacionalitat espanyola, haurà d'indemnitzar la dona que es va fer càrrec del bretó amb 945 euros per les despeses veterinàries.

Un altre dels casos que més rebuig social varen registrar a les Balears i que també va tenir repercussió a la resta de l'Estat va ser el de la pitbull Luna, que va ser trobada al pati del seu propietari, Antonio Pericàs, al Coll d'en Rabassa de Palma, malalta de leishmaniosi, esquelètica, deshidratada, en un estat molt avançat de desnutrició que li impedia mantenir-se dreta. En aquest cas, la Plataforma Balear per la Defensa Animal (BALDEA) va exercir d'acusació particular amb l'advocat Francisco Capacete. En el judici celebrat el 6 d'abril de 2018, l'acusat, Antonio Pericàs, acceptà sis mesos de presó per maltractament animal i la inhabilitació per a l'exercici de qualsevol professió relacionada amb animals durant dos anys, que pogué evitar a canvi de realitzar un programa formatiu sobre la defensa del medi ambient i de protecció dels animals.

Davant qualsevol indici d'un possible cas de maltractament contra un o diversos animals, la Comissió de Defensa dels Drets dels Animals del Col·legi d'Advocats de Balears insta els ciutadans de les Illes a anar més enllà de penjar una imatge a les xarxes socials exposant els fets, i cursar una denúncia per la via legal. Per orientar els ciutadans en aquest sentit, es posa en marxa, aquesta setmana, aquest nou Servei d'Orientació Jurídica contra el Maltractament Animal.

stats