EDUCACIÓ

El curs comença amb més del triple de professors de baixa que l’any passat

El nombre de docents que ja no han començat a treballar passa de 120 a 400, i l’augment es deu, sobretot, als casos vulnerables al covid-19

El curs escolar ha començat a les Balears amb més del triple de professors de baixa respecte del curs passat. El nombre de docents que no han pogut començar a treballar ha augmentat de 120 a 400, segons fonts de la Conselleria d’Educació. Aquest increment es deu, principalment, a les baixes dels professors vulnerables al covid-19. Segons el protocol marcat pel Ministeri de Sanitat, es considera professorat vulnerable aquell que té una malaltia cardiovascular, pulmonar o una malaltia hepàtica crònica servera; també aquell que pateix immunodeficiència, que està en tractament de càncer actiu, que té diabetis, obesitat mòrbida, més de 60 anys i les dones embarassades.

Educació assegura que aquestes baixes ja previstes abans de començar el curs s’han cobert majoritàriament a temps. Les principals dificultats per als centres han arribat després, a l’hora de cobrir les baixes de professors en quarantena durant la primera setmana del curs, perquè el sistema de substitucions actual només permet demanar professors els divendres i que s’incorporin el dimarts següent. De fet, el mateix conseller, Martí Mach, va admetre en una roda de premsa que hi ha hagut incidències en aquest sentit. Per evitar aquestes situacions, Educació va anunciar a principis de setembre que activaria una borsa de docents per cobrir baixes relacionades amb el covid-19 en 24 i 48 hores, però no es preveu que es posi en marxa fins aquest dilluns.

Martí March admet que hi ha problemes amb les substitucions els primers dies del curs

“Entenc que l’organització és complicada per a tothom, però la qüestió de les substitucions és prioritària i s’hauria d’haver posat a punt el primer dia de curs”, opina la directora d’un centre d’Infantil i Primària de la Part Forana que s’ha trobat sense substitut per a una una professora que està en quarantena des del divendres 11. “Ens varen avisar divendres a les 14.10 h que havia d’estar en aïllament i vàrem sol·licitar la substitució en deu minuts. Ens la varen denegar perquè el període per fer la petició de substituts acabava a les 12 h”, recorda. Denegada la petició, per tornar-la a fer calia esperar a aquest divendres, però ja no els fa falta perquè el substitut que aconseguissin s’incorporaria el mateix dia que torna la mestra confinada. Mentrestant, i com que no es poden ajuntar grups, els membres de l’equip directiu han hagut de cobrir la baixa ells mateixos. “Però som les úniques persones que podem aïllar al·lots si es dona el cas. Alhora substituïm i atenem els dos grups que fan classe al mig del poble per si necessiten res; la sensació és d’abandó total”, denuncia la directora.

“Tenim una mestra en quarantena des de dilluns. Som a divendres, encara no tenim el resultat de la PCR i no ha vingut cap persona a substituir-la”, diu el director d’un CEIP de Palma. Ja havien començat el curs amb un docent a casa per prescripció mèdica, que es va reincorporar al cap de quatre dies. Les dues baixes les han assumides les mestres especialistes, que han passat a fer de tutores. El seu centre ha creat tres nous grups per desdoblar i se’ls ha assignat un mestre més, però el director assegura que si se’ls acumulen tres o quatre casos com aquests, “ja seria insostenible cobrir-ho sense més personal”. Preveu que la situació encara serà més difícil quan arribi la temporada de la grip, “que farà caure moltes persones”.

“Tenim una mestra en quarantena des de dilluns. Som a divendres, encara no tenim el resultat de la PCR i no ha vingut cap persona a substituir-la”, diu el director d’un CEIP de Palma

Amb tot, el director espera que el sistema de substitució ràpida faci que la situació millori. “Els equips directius i el claustre ho tirarem endavant com sempre, però aquestes no són les condicions adequades. Hi ha moltes més demandes i no més recursos, i s’estan fent moltes hores extra, tant d’equips directius com docents”, conclou.

Reticències dels sindicats

Ara per ara, no se sap el total de professors contagiats de coronavirus perquè la Conselleria només ha informat dels contagis entre alumnes. La manca d’informació és una de les crítiques dels sindicats UGT i STEI. Els primers reclamen que cal saber els casos centre per centre; i els darrers, que s’informi els delegats de prevenció de riscos laborals del sindicat sobre l’evolució dels contagis en l’entorn escolar.

Tot i que varen votar a favor de la borsa de substitucions ràpides “per la urgència”, el portaveu de l’STEI, Cosme Orell, defensa que és un error que només sigui per baixes relacionades amb el covid-19. “La plantilla està al límit, i si hi ha baixes, no és rellevant de quin tipus són, s’hauran de cobrir igualment de manera immediata”, sosté. Per part seva, el portaveu de FF-CCOO, Mario Davis, creu que hi haurà dificultats per trobar gent, sobretot en algunes especialitats de Secundària i en llocs com Formentera. També considera que “seria previsible” que augmentassin les baixes de professors amb patologies que els fan més vulnerables al covid-19 però que no són dins el grup de professors de risc.

Educació i sindicats acorden les substitucions "exprés" de professors

EDICIÓ PAPER 17/10/2020

Consultar aquesta edició en PDF