Publicitat
Publicitat

La 'troica' comença dilluns la cinquena i última visita a Espanya

Els 'homes de negre' arriben quinze dies després que l'Eurogrup donés suport a la fi del rescat bancari espanyol

Demà comença la cinquena i última visita a Espanya de la 'troica' –la Comissió Europea, el Banc Central Europeu i el Fons Monetari Internacional– per revisar l'estat del programa d'assistència al país.

L'arribada dels 'homes de negre' es produeix amb prou feines quinze dies després que els ministres de Finances de la zona de l'euro, l'Eurogrup, donessin suport a la fi del rescat a la banca espanyola al gener, una sortida "neta", és a dir, que no necessita pròrrogues.

Espanya ha utilitzat finalment 41.300 milions d'euros per recapitalizar i reestructurar el seu sector bancari, dels 100.000 milions que tenia a la seva disposició en la línia de crèdit concedida pels seus socis comunitaris el juliol del 2012.

Malgrat reconèixer que Espanya no necessita més ajudes, l'Eurogrup va instar el govern espanyol a mantenir l'impuls reformista i va advertir que la situació del sector financer encara és fràgil.

"Donem tot el suport a la decisió de no sol·licitar cap assistència financera posterior del Mecanisme Europeu d'Estabilitat (Mede)", van assegurar els ministres de Finances de la zona de l'euro en un comunicat conjunt al final de la seva trobada.

En la següent reunió, el 22 de novembre, l'Eurogrup va demanar a Espanya que concreti les reformes pendents i va anunciar una "segona ronda" de reforma del mercat laboral, mentre que la Comissió Europea va xifrar en 2.500 milions d'euros l'esforç estructural que haurà de fer el país per complir amb l'objectiu de dèficit el 2014.

Per al ministre espanyol d'Economia i Competitivitat, Luis de Guindos, la fi del programa d'ajuda "és una bona notícia, no solament per al sistema bancari espanyol, sinó també per a l'economia espanyola i l'europea, i aquí hi ha les bases per a la recuperació de l'economia espanyola".

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF