Com ser (més) anònim a internet

Un expert de l'associació NoConName imparteix a Palma un taller de seguretat informàtica bàsica

El professor i consultor de seguretat informàtica José Nicolás Castellano ha impartit aquest dimecres a l'horabaixa el taller 'Aprèn a comunicar-te de manera segura i anònima a través d'internet', organitzat per l'associació NoConName i fet amb la col·laboració de l'ARA Balears i el suport de l'Ajuntament de Palma. L'acte, enfocat a periodistes i activistes, s'ha preparat per donar-los eines perquè els primers puguin protegir el secret professional i els segons assegurin les seves comunicacions, tot en el marc de la polèmica per la requisa de dos telèfons mòbils per ordre judicial a dos periodistes d'Europa Press i 'Diario de Mallorca' que havien publicat informació del sumari del cas Cursach.

Castellano ha començat el taller, que s'ha fet al Centre Flassaders de Palma, explicant a la desena de participants nocions bàsiques de com s’estructura internet: des de què és una adreça IP i com funciona fins a quines petjades deixam quan navegam. Això li ha servit per deixar clar que a internet no som anònims, i més segons les revelacions d’Edward Snowden del projecte PRISM dels serveis d’intel·ligència nord-americà i britànic. “Des de llavors sabem que s’enregistra tot”, ha dit. 

Tot i això, Castellano ha explicat que hi ha vies per intentar aconseguir una major grau d’anonimitat a la xarxa i ha explicat algunes tècniques i bones pràctiques. Entre d’altres, ha ensenyat què és la xarxa Tor i com es pot fer servir per anonimitzar la navegació a la xarxa, i com funciona el xifratge PGP per mantenir comunicacions confidencials per correu electrònic. Castellano també ha explicat què cal fer per mantenir comunicacions tan anònimes com sigui possible a través de la telefonia mòbil, i quins elements identifiquen cada aparell o poden servir per fer-ho. 

EDICIÓ PAPER 28/03/2020

Consultar aquesta edició en PDF