Societat 02/02/2019

Un col·lectiu que necessita un tracte diferenciat

La discriminació per l’orientació sexual continua als centres d’acollida

Maria Llull
2 min
Els refugiats per causes LGTBI sovint conviuen amb altres sol·licitants d’asil que provenen de cultures homòfobes.

PalmaEls refugiats per motius d’orientació sexual necessiten un tracte diferenciat per no trobar-se amb més persecució i marginació als països d’acollida. Així ho entenen a l’associació Ben Amics, que col·labora amb la Creu Roja en el cas dels sol·licitants d’asil del col·lectiu LGTBI. “És fonamental que la intervenció social, l’acollida i l’habitatge siguin diferenciats”, assenyala Jan Gómez, coordinador tècnic de Ben Amics. Moltes vegades, les persones perseguides per la seva orientació sexual “acaben trobant més marginació als centres de refugiats”, afegeix.

“Hauria d’haver-hi espais habilitats específicament per al col·lectiu LGTBI”, continua Gómez. Molts refugiats comparteixen la cultura homòfoba dels llocs d’origen i no estan preparats per conviure amb homosexuals o transsexuals. “Estan fugint de la persecució i es troben amb les mateixes persones dels seus països que, malgrat que demanen asil a causa d’altres problemes, continuen discriminant per motius d’orientació sexual”. Segons Gómez, existeix “una vulnerabilitat afegida en els centres d’acollida” en el cas de les persones LGTBI.

Malgrat tot, el coordinador tècnic de Ben Amics destaca com a fet positiu que la Creu Roja “està fonamentant jurídicament les sol·licituds d’asil “en la persecució a causa de l’orientació sexual i la identitat de gènere”. Ben Amics col·labora amb aquest tràmit facilitant “la informació jurídica dels països d’origen i indicant si es tracta d’estats en què es persegueix habitualment les persones per motius relacionats amb la seva orientació sexual”, explica. “Ells tenen experts en sol·licituds d’asil, no en matèria LGTBI”, sentencia. A més de les diferències entre els diferents estats, la legislació pot canviar “molt ràpidament” dins un mateix país. “S’ha d’estar molt pendent de les modificacions per fonamentar les peticions d’asil del col·lectiu LGTBI”, assenyala. D’altra banda, Ben Amics també ha ofert formació i tallers dins els centres d’acollida. “Es tracta de sensibilitzar els altres migrants respecte d’aquest col·lectiu”, comenta Gómez.

La persecució al col·lectiu LGTBI “ha augmentat” i cada vegada “hi ha més refugiats per aquest motiu”, explica Luis Ciges, advocat de la Creu Roja de les Illes Balears. “Hem de ser conscients que encara hi ha països que apliquen penes de presó i de mort per motius d’orientació sexual. Hem vist casos terribles i persones rebutjades fins i tot per la seva família”, continua l’advocat.

Una de les dificultats amb què es troben les organitzacions que atenen els refugiats del col·lectiu LGTBI arriba a l’hora de “comprovar els relats de les persones que han hagut de fugir dels seus països per la seva orientació sexual”. “La legislació del país d’origen no és suficient, i moltes vegades el Ministeri d’Interior demana entrevistes personals amb els sol·licitants d’asil”, assenyala Ciges.

stats