Societat 28/06/2020

El col·lectiu LGTBI posa l'accent en la lluita de les dones per celebrar el Dia de l'Orgull

Un centenar de persones han format la bandera de l'arc de sant Martí a la plaça Major de Palma

Maria Llull
2 min
Moment en què Taniana Casado Ha legit el manifest

PalmaEl coronavirus ha marcat la celebració del Dia de l'Orgull LGTBI a Palma, encara que no ha impedit l'acte públic organitzat per Ben Amics i que ha consistit a formar una bandera humana amb els colors de la bandera de l'arc de sant Martí. Enguany, l'Orgull ha tingut un marcat accent feminista i ha duit com a lema 'Dones LBT: sororitat i feminismes'.

La presidenta de Ben Amics, Tatiana Casado, ha estat l'encarregada de llegir el manifest davant d'un centenar de participants i ha destacat la lluita de "les dones lesbianes, bisexuals i trans" i la importància de la seva visibilització per les lluites feministes. "Sofrim múltiples discriminacions, per la nostra identitat sexual, identitat de gènere, corporalitat, origen, capacitats, color de pell, ètnia, accent o edat", ha dit Casado, qui també ha destacat "el masclisme i la misogínia de la societat patriarcal", que "oprimeix, agredeix, discrimina i ofega".

"Totes sabem que no existeix una única manera de ser dona i no consentim que ningú ens qüestioni la nostra sexualitat ni tampoc la nostra identitat", ha continuat el manifest. La presidenta de Ben Amics ha assegurat que "l'única opció possible és un feminisme que no segrega, ni entre dones ni entre persones, que no qüestiona identitats i que no està per sobre dels drets humans".

"Si el feminisme és l'única resposta, la sororitat i la resiliència són el seu desenvolupament polític", ha afegit Casado, a més de recordar algunes de les lluites històriques del col·lectiu: "Ja ens vàrem rebel·lar contra l'ordre establerta fa 51 anys a Stonewall, vàrem guanyar la batalla mèdica a la sida, vàrem omplir els carrers pel nostre dret al matrimoni i, encara que no vàrem aconseguir tirar endavant la llei trans que necessitàvem, vàrem aconseguir molts avanços", ha destacat.

El manifest també ha posat en relleu que el col·lectiu LGTBI ha establert "formes de família noves i diverses" i que sempre ha plantat cara a "l'assetjament i la burla". A més, el text ha recordat que la crisi del coronavirus i el confinament han agreujat les situacions discriminatòries: "Les persones LGTBI més joves han conviscut amb famílies que no respecten la seva identitat de gènere o la seva orientació sexual i estan sofrint violències terribles en aquest període; les persones migrants continuen sent excloses sistemàticament del sistema; les dones trans treballadores del sexe i els homes treballadors del sexe ni tan sols formen part de la imatgeria col·lectiva i la seva situació és d'una vulnerabilitat extrema". Per acabar, Casado ha reclamat l'aprovació de la llei LGTBI estatal i que les administracions continuïn treballant per la igualtat.

La directora insular d'Igualtat del Consell de Mallorca, Rosa Cursach, ha assistit a l'acte, juntament amb la regidora de Justícia Social, Feminisme i LGTBI de l'Ajuntament de Palma, Sonia Vivas. Cursach ha mostrat satisfacció perquè la Federació LGTBI hagi volgut "reivindicar el feminisme i la sororitat i visibilitzar les dones LBT". "També s'ha de donar l'enhorabona a Ben Amics, perquè han sortit aquesta jornada al carrer, perquè no podia ser que només es fes a les xarxes socials. Ser a la plaça Major, guardant les distàncies de seguretat necessàries, és important perquè la reivindicació d'aquest dia és precisament la visibilització", ha afegit.

stats