Un nou col·lector evitarà l'abocament d'aigües brutes a la platja de Gesa

Emaya licitarà les obres, que podrien començar a final d'any, i preveu també la construcció d'un dipòsit per a l'aigua de pluja que impedirà que es col·lapsi la depuradora del Coll d'en Rabassa 

Emaya ha presentat dos projectes aprovats per Junta de Govern en relació amb la gestió de les aigües brutes a Palma, que pretenen posar fi als problemes de col·lapse de la depuradora.  

Des de fa uns anys, sempre que plou, sobretot durant l'estiu, la depuradora del Coll d'en Rabassa es col·lapsa perquè no pot assumir l'increment del consum d'aigua i la pluja. Per tal d'intentar pal·liar el problema, Emaya ha presentat el projecte d'un nou col·lector, que recollirà les aigües brutes i les canalitzarà fins a la depuradora. Aquest col·lector consistirà en un gran tub de 32 quilòmetres de llargària i de dos metres de diàmetre, que es col·locarà a una profunditat de vuit metres.

La presidenta d'Emaya, Neus Truyol, ha explicat que les obres podrien començar a final d'any i que duraran d'un any aproximadament. El col·lector anirà des de les Avingudes fins a la depuradora del Coll d'en Rabassa, passant pels carrers de Ricardo Ortega, Barranquilla i Caracas.

"Per una banda, es millorarà la qualitat de l'aigua, i per una altra, es protegirà l'ecosistema marí"

Neus Truyol, p residenta d'Emaya

L'altre projecte consisteix en la construcció d'un dipòsit de recollida d'aigües pluvials. Segons ha explicat Truyol, aquest dipòsit recollirà la primera mitja hora de pluges, que són les que carreguen la major quantitat de contaminants.

 

D'aquesta manera es descongestionarà la depuradora i s'evitarà que en els dies de pluja es col·lapsi. La capacitat d'aquest dipòsit serà de 25 m3. 

Aquests dos projectes ajudarien a reduir el 70% dels abocaments contaminants a la Platja de Palma i es deixarien d'abocar fins a 12 tones contaminants. 

Ambdós es finançaran a través del cànon de sanejament que es va firmar en el conveni amb la Conselleria de Medi Ambient. El pressupost de les dues infraestructures és de 26 milions d'euros. Neus Truyol també ha dit que des del 2010 no s'havien fet inversions en infraestructures de sanejament. 

Les obres del col·lector i del nou dipòsit sortiran a licitació i podrien començar a final del 2018. 

La nova depuradora 

Neus Truyol també ha volgut informar sobre el projecte de construcció de la nova depuradora del Coll d'en Rabassa, a càrrec del Ministeri de Medi Ambient. La presidenta d'Emaya ha dit que una empresa està elaborant el projecte, que preveu també la substitució de l'actual emissari. Tot i això, es preveu que la construcció de la nova depuradora es faci d'aquí a tres o quatre anys, malgrat que encara no hi ha dates confirmades. 

EDICIÓ PAPER 07/12/2019

Consultar aquesta edició en PDF