Societat 20/10/2021

Ciutadella proposa la Medalla d'Or a títol pòstum a Pere Melis Pons

En reconeixement de la seva aportació en l'estudi i divulgació de la llengua catalana

Iván Martín
1 min
Imatge de Pere Melis Pons, proposat per rebre la Medalla d'Or de Ciutadella.

CIUTADELLAL'Ajuntament de Ciutadella ha proposat la concessió de la Medalla d'Or de la ciutat a títol pòstum a Pere Melis Pons (1924-2005), en reconeixement de la seva aportació en l'estudi i divulgació de la llengua catalana. Els tràmits per fer realitat aquesta distinció es van iniciar el febrer del 2020, però la pandèmia havia obligat a ajornar-la.

La persona encarregada de redactar la memòria de mèrits de Melis ha estat Margarita Cursach Seguí, filòloga i experta en la persona de Pere Melis, i un dels aspectes que ella destaca és que "Pere Melis fou l''espipollador' de la riquesa lèxica de la comunicació oral. El seu mestratge és, certament, únic. i ha deixat empremta en moltes generacions". Continua dient Cursach que "la secció Espipollant és el centre de l'obra de Pere Melis perquè, amb prop de 7.000 articles i durant més de 20 anys, va fer present les paraules de la seva generació i de tot un poble. Així, l'interès en el lèxic menorquí, desvetllat per una recuperació democràtica, el va dur a obrir-se als referents de la filologia catalana, alhora que trobava en la lectura d'autors menorquins i del conjunt de la cultura catalana la millor escola per construir el seu perfil d'escriptor".

L'acte formal de proclamació de la distinció tindrà lloc el 16 de gener de 2022, durant l'acte institucional de l'ajuntament de Ciutadella amb motiu de la Diada de Menorca.

stats