Societat 22/05/2022

Ciutadella es prepara per a un Sant Joan històric

La programació de les companyies aèries i marítimes indica que 46.700 persones de Mallorca i Barcelona arribaran a l'illa la setmana de la festa

Ivan Martín
4 min
Un local de Ciutadella.

CiutadellaA poc més d’un mes per celebrar les festes de Sant Joan, Ciutadella continua avançant en els preparatius d’uns dies que aplegaran milers de persones arribades de fora de l’illa, especialment procedents de Mallorca i Barcelona. Després de dos anys cancel·lades a causa de la crisi sanitària del covid-19, la capital de Ponent treballa ara mateix per tancar una planificació en matèria de seguretat, el principal maldecap de les autoritats.

Les companyies navilieres i aèries no faciliten el percentatge de reserves que s’han efectuat, una vegada l’Ajuntament de Ciutadella anuncià oficialment la tornada de les festes, però aposten per augmentar les freqüències. A més, segons ha pogut saber l’ARA Balears, la majoria d’hotels d’interior tenen plena ocupació quan encara falta un mes i amb un preu mitjà de 200 euros per nit. De tota manera, encara queden places d’allotjament, sobretot a les urbanitzacions. Cal recordar que Ciutadella és el terme municipal que més places turístiques acumula, amb 49.000, el 40% del total a l’illa (119.000).

Per via marítima, Trasmed canvia la programació a temporada alta i de dilluns a dissabte sortirà un vaixell amb capacitat per a 1.500 passatgers d’Alcúdia a Ciutadella. Per part seva, Baleària proposa fins a cinc trajectes entre aquests dos ports el dijous 23, en una operativa que es farà mitjançant embarcacions per a més de 800 persones.

Pel que fa al trànsit aeri, l’operativa de Vueling és de sis freqüències diàries entre Barcelona i Maó fins al 16 de juny, mentre que del 17 juny fins a l’11 de setembre es doblen fins a les dotze diàries. Tenint en compte que els avions que cobreixen la ruta tenen una capacitat per a 180 passatgers, Vueling traslladarà cada dia només en aquesta línia 1.080 persones.

La ruta Mallorca-Menorca és la que més places ofereix. Per exemple, Air Nostrum ha programat fins a vuit connexions dia 23, tot i que la mitjana de vols diaris la setmana de Sant Joan se situa en sis. Per acabar, cal destacar que Air Europa i UepFly també uniran ambdues illes amb dues freqüències diàries respectivament. Així, segons aquestes planificacions, la setmana de Sant Joan arribaran a Menorca un total de 46.700 persones només des de Barcelona i Mallorca.

La regidora de Festes de l’Ajuntament de Ciutadella, Gràcia Mercadal, relativitza la més que previsible massificació: “Menorca en general tindrà més visitants que altres anys i aquesta tendència es traslladarà a Sant Joan”. I afegeix: “No és nou per a nosaltres, cada any es parla d’això”. El fet que siguin les primeres festes amb cavalls de l’estiu a Menorca, que s’hagi acabat el curs escolar i els dos anys de restriccions –que fa que la gent tingui més ganes que mai de sortir de festa– provoca que des del Consistori s’enviï un missatge de seny: “És difícil controlar-ho, no entenem que la gent que ens visita vingui a fer macrobotellades, quan ho poden fer més a prop de casa seva”.

La primera prova de foc serà el Dia del Be, celebració que marca l’inici de les festes de Sant Joan i que té lloc el cap de setmana anterior: “Que els visitants respectin i estimin els protocols és el més important, més enllà del nombre que arribin”. Mercadal reconeix que és una festa “més íntima per als ciutadellencs” i considera que el primer toc de flabiol serà el moment més emotiu després de deixar enrere una pandèmia.

Sant Joan també significarà una font d’ingressos molt rellevant per al sector comercial. Així ho confirma el gerent de l’associació Ciutadella Antiga, Macià Coll, que recorda que els més beneficiats són la restauració, l’alimentació i els articles de record: “Sant Joan és benvingut pel 98% de la gent de Menorca per tot el que suposa i econòmicament ha estat una de les banderes d’aquest poble”. Coll reconeix que la massificació de la festa molesta els mateixos ciutadellencs i, per aquest motiu, demana a les administracions un esforç per controlar-ho: “És veritat que la Policia Local no té prou efectius i s’han de demanar reforços a la Guàrdia Civil i a la Policia Nacional, però no només per Sant Joan, sinó per tota la temporada turística”.

Una imatge transgressora

Aquesta setmana s’ha escollit la imatge que ha resultat guanyadora del concurs convocat per l’Ajuntament de Ciutadella i que s’estamparà a tots els cartells oficials. Es tracta de l’obra Un dia seré cavalleressa a les festes de Sant Joan, de Maria Corretja Genestar, que invoca el paper de la dona a les festes de Ciutadella.

A la imatge es veu una nina amb aspecte de nouvinguda asseguda en una muntura de cavall i amb la mirada perduda. La regidora d’Igualtat de Ciutadella, Carla Gener, considera que reflecteix una realitat: “Hi ha dones que volen sortir”, per això creu que el cartell és una oportunitat per visualitzar aquesta realitat. D’altra banda, Gener reivindica la proposta de la seva regidoria de fer unes jornades de debat sobre aquest tema: “Una llàstima que la idea quedàs en un calaix”. La responsable d’Igualtat també emfatitza la importància de l’origen de la imatge: “És una família santjoanera, fins i tot el pare de la nina surt amb cavall”, així com la unanimitat que va despertar entre el jurat, “amb membres de l’oposició inclosos”.

El jurat el varen formar la batlessa de Ciutadella, Joana Gomila; la regidora de Festes, Gràcia Mercadal; el representant del PP, Joan Benejam; el de Ciutadans, Jaume Anglada; el caixer senyor, Borja Saura; el tècnic de Cultura, Josep Marquès; el director del centre municipal d’art, Josep Mascaró; la comissària d’exposicions Ana Maria Bagur i el dissenyador gràfic Josep Torrent.

En una primera revisió es varen descartar 19 obres que incomplien els requisits de les bases del concurs. Les quatre finalistes varen ser: El protagonista, Sant Joan de sempre i per sempre, Els colors de l’alegria i Una mirada, una tradició.

stats