Cs requereix el suport de l'exèrcit espanyol per desinfectar les residències de gent gran de Mallorca

El Pi reclama modificar la Llei d'hisendes locals perquè els ajuntaments puguin abaixar els tributs

La portaveu de Ciutadans, Margalida Roig, i la portaveu d'El Pi, Xisca Mora, han explicat aquest dimecres en una roda de premsa quines propostes portarà cada un dels seus partits al ple del Consell de Mallorca de dijous. Per una banda, Roig ha destacat que la formació taronja demana que es creï un comandament únic per a les residències de gent gran de Mallorca per fer front al coronavirus i que requereix el suport de l'exèrcit espanyol per desinfectar les residències de l'Illa.

En aquest sentit, també reclamen "establir un pla específic de desescalada per a les residències de gent gran" per tal d'establir uns protocols clars per a tots els centres, independentment de la seva titularitat. Aquest s'aplicaria en considerar-se controlada la segona onada de covid-19 a les Balears.

Detecten 409 casos de coronavirus en el cribratge massiu de les residències de gent gran de Mallorca

Per altra banda, el grup Ciutadans exigeix a l'equip del govern insular que executi al màxim el pressupost del 2020, especialment quant a inversions pròpies a la institució insular, per tal de generar ocupació i pal·liar la crisi. "No es poden repetir situacions com les viscudes amb el pressupost del 2019, que només s'ha executat un 30%", ha advertit la consellera de Ciutadans.

Roig ha demanat, així mateix, que es determini "a quines àrees cal destinar més recursos" i que el Govern s'asseguri que "no es toquen les partides més importants ara mateix, com són els serveis socials, l'ajuda als ajuntaments i les inversions pròpies del Consell". En darrer lloc, la membre del partit taronja ha sol·licitat que la competència en ordenació turística arribi amb una dotació econòmica suficient, que actualment té un dèficit de quatre milions d'euros.

Més autonomia per als tributs

Per la seva banda, la portaveu d'El Pi Xisca Mora ha anunciat que demanarà que es modifiqui la Llei d'hisendes locals perquè els ajuntaments puguin abaixar els tributs, com ara la taxa de fems. En total, el seu partit presentarà dijous 25 propostes de resolució, les mateixes que Ciutadans.

Mora, a més, ha reivindicat que cal "reclamar a l'Estat l'eliminació de la taxa de reposició i articulació d'un nou model de funció pública que garanteixi l'autonomia de les entitats locals i els permeti dur a terme les polítiques de recursos humans necessàries per poder prestar de manera adequada els serveis de la seva competència".

La consellera ha assenyalat que cal "adequar els ingressos i despeses a la realitat econòmica i social" i incrementar "la seva autonomia en la determinació dels tributs". D'aquesta manera, s'aconseguiria "evitar la dependència econòmica d'altres administracions, i garantir la capacitat de gestió dels seus propis recursos".

EDICIÓ PAPER 24/10/2020

Consultar aquesta edició en PDF