Pediatria
Societat 10/09/2021

Cinc consells per a la tornada a les aules

El setembre ja és aquí i amb l'inici d'aquest mes arriba la tornada a l'escola. Com podem fer-la més senzilla i suportable?

Emma Albertí
3 min
La tornada a l'escola ajuda a recuperar els hàbits i els bons horaris.

PalmaA la fi ha arribat la tan esperada (tant per als pares com per als fills) tornada a l’escola. Comencen unes setmanes d’il·lusió i ganes, però també de caos i estrès. Avui us donam cinc consells perquè la tornada a l’escola us resulti més fàcil.

1. Ajustament d’horaris

Amb la tornada a l’escola es fa necessari que els nins adquireixin uns bons horaris que, probablement, durant les vacances d’estiu s’han alterat. Les llargues nits d’estiu, les migdiades estiuenques, la manca d’obligacions... És normal que amb la tornada a l’escola als nins els costi anar a dormir prest i matinar!

Per fer aquest ajustament d’horaris amb èxit, us recomanam que fixeu els horaris que seguireu durant el període escolar almenys una setmana abans de la data d’inici de les classes. Establir rutines de nit senzilles que consisteixin a dutxar-se, sopar, rentar-se les dents i llegir un conte abans d’anar a dormir afavorirà que els nins s’acostumin a aquest ‘nou’ horari.

2. material i uniformes

Abans de començar l’escola, els centres educatius solen donar als pares una llista infinita de material escolar que els nins necessitaran durant el curs. Aquest és el moment de revisar què tens a casa de cursos anteriors, no cal que ho compris tot nou. A més, també és una oportunitat per trobar gangues a internet, ja que moltes botigues fan descomptes en material escolar durant les setmanes prèvies a la tornada a l’escola.

Pel que fa als uniformes (si és que són obligatoris al centre on van els vostres fills), també caldrà revisar els que conservau d’anys anteriors. Abans d’anar a comprar uniformes nous, provau als vostres fills l’uniforme del curs passat, fins i tot podeu fer una desfilada de models! D’aquesta manera, quan aneu a comprar només adquirireu el que us calgui. Per als més petits (que creixen a passos de gegant) no cal que compreu totes les peces a principi de curs, les botigues on es venen els uniformes estan obertes tot l’any. Si alguna cosa els queda petita durant el curs, la podreu comprar més endavant.

3. Motiva’ls!

La tornada a l’escola és una etapa emocionant i difícil a parts iguals per als nins. És per això que els pares adquireixen un paper molt important per motivar-los amb el començament del nou curs. Com es pot fer, això?

– Parla amb ells, resol els seus dubtes i escolta les seves pors.

– El retrobament: una manera de motivar els nins a l’època de l’inici de les classes és recordant-los que es retrobaran amb els amics. Les relacions d’amistat són una peça clau de la vida escolar i els vostres fills estaran molt feliços de saber que tornaran a veure’ls cada dia.

– N’aprendràs un munt! El principal objectiu d’acudir a l’escola és que els nins aprenguin coses noves. I aquest és el millor al·licient: als nins els encanta aprendre! Ensenya’ls els seus llibres nous i totes les coses que aprendran durant aquest curs.

4. activitats extraescolars

Esports, música, art... El ventall d’activitats extraescolars que poden fer els nins és molt ampli i ple de varietat. Fes saber als més petits que és en aquest moment quan es poden tornar a aquestes classes extraescolars que tant els agraden. Els encantarà saber-ho!

5. Paciència

La paciència us resultarà clau per suportar la tornada a l’escola dels vostres fills. Els primers dies poden resultar complicats, sobretot amb aquells nins que comencen l’escola per primera vegada. Quan hagi passat un poc de temps, els teus fills aniran adquirint un sentiment de seguretat i control i la situació s’anirà normalitzant a poc a poc.

Posa’t en el lloc dels teus fills, dona’ls el temps que necessitin per acostumar-se a aquesta nova etapa de la seva vida i tingues paciència. Tot anirà genial!

stats