INCENDI

Fa cinc anys que es cremà un 2% de la Serra

Més de mil persones intervingueren a l’operatiu per apagar el foc més devastador de les Balears

Eren les 13 h d’un 26 de juliol. A gairebé un quilòmetre d’Andratx per la carretera que va cap a Estellencs, s’iniciava un dels incendis més devastadors que ha viscut Mallorca, i les Balears. Tal dia en farà cinc anys.

Es varen cremar 2.335 hectàrees de la serra de Tramuntana, 2.140 al municipi d’Andratx, vuit a Calvià i 188 a Estellencs, que es va haver de desallotjar per complet pel risc de les flames. La superfície afectada suposà el 2% de la Serra. Es va trigar 18 dies a donar l’incendi per extingit, el 2 d’agost.

El vespre abans s’havia fet una torrada en una finca d’aquella zona i pel matí, sense comprovar si el caliu estava completament apagat, el varen llençar entre les restes d’una poda. El vent, el sol i la calor varen fer la resta.

Al culpable se li demanà una fiança per la responsabilitat civil d’un milió d’euros. Ara, encara queda pendent que l’Audiència de Palma obri el procediment judicial per un delicte d’incendis forestals.

Els serveis terrestres i aeris de l’Ibanat treballaren durant més de 15 dies i vespres per apagar l’incendi i anar banyant i refrescant totes les zones perquè no es revifàs. Aquells dies, molts veïns de Palma, fins a Calvià o Sóller, sentiren l’anada i vinguda de les avionetes de Medi Ambient de la Serra a la mar, sense descans. Arribaren a comptar amb una trentena de mitjans aeris.

Hi participaren unes mil persones: l’Ibanat, els Bombers de Mallorca, els Bombers de Palma, Sóller, Felanitx, SAMU 061, el Ministeri d’Agricultura, la Unitat Militar d’Emergències, les brigades de carreteres del Consell de Mallorca, policies locals i voluntaris de protecció civil de molts municipis…

Augmentaven els efectius però els primers dies el foc no es controlava, i, a Mallorca, qui més qui menys tenia el cor encongit mentre veia aquella columna de fum.

En el seu moment calcularen que es trigaria uns 80 anys a tornar a recuperar l’estat ecològic de la zona. Però no només es cremà massa forestal i vegetació, també hi hagué danys en construccions i maquinària. Les asseguradores i els afectats reclamaren danys i perjudicis en els jutjats.

EDICIÓ PAPER 24/03/2019

Consultar aquesta edició en PDF