SALUT
Societat 24/08/2019

Les cigarretes electròniques, porta d’entrada al tabac per als adolescents

Els experts alerten que també contenen substàncies que poden ser perjudicials

Gemma Garrido Granger
3 min
Un home, expirant vapor

BarcelonaL’Edgar prem els llavis al voltant de la cigarreta electrònica -també anomenada e-cig - i fa una pipada amb gust a vainilla. Després, expira un dens núvol de vapor semblant a una fumata blanca. El dispositiu no té res a veure amb el tabac convencional, si bé per a l’Edgar és una alternativa als cigarrets de quitrà, als quals està enganxat des dels 14 anys. El fum és més net, no deixa una olor desagradable a la roba i, malgrat contenir nicotina, defensa, “les substàncies que es vaporitzen no fan tan mal als pulmons”.

En el seu cas, l’Edgar va passar de les cigarretes convencionals a l’e-cig, però l’Agència de Salut Pública de Catalunya alerta que cada cop hi ha més joves que fan el camí a la inversa. A Catalunya hi ha 50.000 usuaris de la cigarreta electrònica. El secretari de Salut Pública, Joan Guix, explica que l’ús d’aquests dispositius ha crescut sobretot entre els joves: “Un de cada quatre consumidors té entre 15 i 18 anys i, per a molts, és la porta d’entrada a fumar tabac convencional”, assegura. De fet, el consum entre els joves al món ha crescut fins al 20,8% en els últims set anys, segons dades de l’Organització Mundial de la Salut (OMS).

En cinc anys, els usuaris de vaporitzadors al món van passar dels 7 als 35 milions, i l’OMS estima que el 2021 s’arribarà als 55 milions. Espanya no figura entre els deu estats on més es fa servir -la llista l’encapçalen els Estats Units i el Japó-, però l’ús de la cigarreta electrònica s’ha duplicat: la Unió de Promotors i Empresaris del Vapeig diu que ja hi ha mig milió de consumidors. La majoria el fa servir com a teràpia per deixar de fumar.

Des que el vapeig -nom amb què s’ha batejat l’ús d’aquests aparells- va popularitzar-se el 2014 com a opció per deixar de fumar, el debat entorn la seva toxicitat està servit. El líquid de les cigarretes electròniques es fabrica amb propilenglicol i glicerina vegetal, nicotina i aromatitzants de gustos i olors, i quan s’escalfen es genera un aerosol de compostos químics tòxics, com el plom o els aldehids, segons un estudi de la Societat Respiratòria Europea. El Col·legi de Metges anglès, però, considera que la seva càrrega tòxica no arriba “ni al 5% de l’alliberada pel tabac” i, per això, recomana el seu ús com a “alternativa segura” per als usuaris que han de deixar de fumar.

La toxicitat dels ‘e-cigs’

Però ¿són els vaporitzadors electrònics menys nocius que el tabac? I, si és així, ¿són una opció recomanable per als que volen deixar de fumar? L’OMS -així com la majoria d’organismes nacionals i internacionals- no inclou els e-cigs entre les eines recomanades per abandonar l’hàbit de fumar perquè, malgrat que és un fenomen molt nou, les dades que es tenen sobre la seva toxicitat “no permeten ser optimistes”.

El professor de ciències de la salut de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i investigador de l’Institut Català d’Oncologia (ICO), Antoni Baena, explica que qualsevol alternativa als cigarrets és menys agressiva, “perquè el tabac és un tòxic cancerigen de tipus A, com l’amiant”, però adverteix que les substàncies que s’inhalen amb els e-cigs no són innòcues. A part de la nicotina, es desconeixen els efectes a llarg termini dels compostos que s’aspiren. “Contenen químics que poden provocar problemes cardiorespiratoris i tumors”, afegeix.

El Govern va ampliar la llei del tabac i va prohibir el 2013 l’ús d’aquests dispositius en edificis públics, però Guix assegura que ja s’està preparant un projecte de llei -que previsiblement veurà la llum l’any que ve- per limitar el seu consum: “Amb les cigarretes electròniques es consumeix nicotina igual que amb el tabac. El més saludable és deixar de fumar, sigui quin sigui el format”.

stats