Els científics demanen "polítiques transformadores" i no pedaços davant la crisi climàtica

Un nou estudi critica les mesures actuals perquè "no qüestionen el paradigma del creixement econòmic exponencial"

2 min
Biodiversitat

BarcelonaUn nou estudi científic publicat aquest dimecres a la revista BioScience reclama als governs "polítiques transformadores" reals per fer front a l'emergència climàtica i a la pèrdua de biodiversitat, dues crisis que estan profundament entrellaçades, tal com van deixar clar els informes dels cossos científics de l'ONU, l'IPCC format per científics climàtics, i l'IPBES centrat en biodiversitat. El nou informe, de fet, aprofundeix en l'estudi que aquests dos organismes van publicar l'any passat i on reclamaven abordar les dues emergències planetàries de forma urgent i amb canvis transformadors. Ara, diversos científics dels dos camps identifiquen els principis que haurien de regir en aquesta "governança transformadora" alhora que adverteixen de nou que les polítiques en marxa són del tot insuficients.

"Jo vaig estar present a les negociacions de l’Informe Global de l'IPBES, a París, el 2019, i vaig veure que hi havia alguns països que no se sentien còmodes promovent la idea d’aquest canvi transformador. Al final es va aprovar, i fins i tot ara hi ha un nou informe de l'IPBES, que està treballant en donar les pautes per al canvi transformador", explica la investigadora de l'ICTA-UAB Victoria Reyes-García, que ha participat en aquest nou estudi, que reclama "canvis sistèmics".

L'informe, de fet, critica les polítiques actuals perquè "estan centrades en canvis incrementals" i no de transformació radical i "sense qüestionar el paradigma del creixement econòmic exponencial". El decreixement, en canvi, "té un potencial transformador", diu Reyes-García, però cal veure com s'aplica "perquè una dictadura del decreixement no pot ser transformadora, perquè no estaria basada en el suport ampli" de la ciutadania que requereixen aquestes polítiques, segons els principis establerts, de fet, pel nou estudi. Aquests principis diuen que cal que siguin mesures multifuncionals; que incloguin diverses escales, de la local a la global; que tinguin el suport de la ciutadania i que incorporin enfocaments equitatius i dinàmiques socials transformadores.

El nou informe pretén contribuir a l'esperat acord internacional per la biodiversitat que ha de sortir de la pròxima cimera de Kunming, a la Xina, una mena d'Acord de París de la Biodiversitat on 196 països intentaran fixar objectius per protegir-la. Els canvis en els ecosistemes per l'acció humana i la crisi climàtica, de fet, es retroalimenten i poden implicar una acceleració de l'arribada dels temuts punts d'inflexió o tipping points, aquells en què un sistema pateix un canvi que ja és irreversible, "com un llac que rep massa nutrients, com els fertilitzants, que canvien el funcionament del sistema i transformen un llac ple de biodiversitat en un llac ple d'algues".

stats